Chimichurri med harissamarinerade vegobitar



De här lagom kryddiga vegobitarna får sällskap av chimichurri som är en sydamerikansk örtig sås med chili. Den har härlig syra från vinäger och går lika bra att använda som marinad eller som dressing.

Psst… Harissa som är en Nordafrikansk chilipasta (du hittar den i kryddhyllan).

4 portioner

400 g vegokött, t ex sojabitar (på bilden har jag använt mig av Oumph! pure chunk)
3 msk sojasås
1 msk lönnsirap
1 msk harissa
1 vitlöksklyfta, riven
1 tsk torkad timjan
1 msk olivolja
salt
svartpeppar

Chimichurri

1 kruka färsk persilja, finhackad
1 kruka färsk oregano, finhackad
½ rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, rivna
1 färsk röd chili, finhackad
½ dl rödvinsvinäger
1 tsk strösocker
1 ½-2 dl olivolja
salt
svartpeppar

1. Blanda sojasås, lönnsirap, harissa, riven vitlök, timjan, olivolja, salt och svartpeppar och häll ner i en plastpåse.
2. Lägg ner vegobitarna och låt marinera i minst 30 minuter, helst över natten. Stek bitarna i lite olja så att de får fint med färg.

Chimichurri
1. Blanda persilja, oregano, rödlök, vitlök, chili, rödvinsvinäger och strösocker i en skål.
2. Vispa ner lite olivolja i taget.
3. Smaksätt med salt och peppar.