Chiasylt med jordgubbar och persikor

Lyxa till frukosten med en superenkel sylt gjord på färsk frukt och chiafrön. Med färska frukter och bär behöver du inte ens söta den. Toppen va!

Vi på VEGO tycker att alla är värda lite lyx på helgen. Som vegetarian, vegan eller vegoälskare är det enkelt att piffa till frukosten, speciellt med den här enkla sylten. Så unna dig sovmorgon, be din partner, kompis eller familjemedlem att baka ett gäng med varma scones och hugg in! :D

Jordgubbs- och chiasylt, 1dl

Den här sylten görs på färska jordgubbar. Om du bara får tag på frysta kan du eventuellt behöva söta sylten något.

250 g färska jordgubbar
1 tsk vaniljsocker
1 tsk chiafrön

Snoppa jordgubbarna
och skär dem i delar.
Häll ner i en kastrull och koka 
upp. Låt koka på svag värme,
 utan lock i ca 20 minuter. Häll över 
i en skål och blanda ner vaniljsocker och chiafrön. Låt svalna.

Persika- och chiasylt

Skynda dig att göra den här sylten för nu på året börjar det bli allt svårare att få tag på färska persikor.

2 persikor, ca 250 g
0,5 dl vatten
1 citronskiva
1 tsk chiafrön

Kärna ur persikorna och skär dem i bitar. Häll ner i en kastrull tillsammans med vatten och citron. Låt koka på svag värme utan lock i cirka 20 minuter. Sila eventuellt bort överflödig vätska. Plocka ut citronskivan och rör ner chiafröna. Låt svalna.