Här kommer en klassisk svampsås som går att variera med champinjoner, kantareller eller en härlig blandning.
För svampsås är en typisk sås som blir godare ju fler som joinar. Champinjoner är en självklart svamp eftersom den är så god och enkel att få tag på. Testa även kantareller, shiitake och ostronskivling för en fylligare och mer varierad smak.

Champinjoner
Champinjoner är den absolut vanligaste svampen i butikerna och väldigt användbar. Bäst tycker vi det blir om du steker de ordentligt först. Först kommer svampen släppa sin vätska och sedan när den ångat bort börjar svampen få färg. Nu kan det vara tillfälle att tillsätta lite fett för att bryna den extra. De vanligaste champinjonerna är vita, men det finns även bruna skogschampinjoner.

Kantarellsås
Vill du istället göra en kantarellsås är det bara att ersätta champinjonerna med kantareller. Annars är det precis lika enkelt. Tänk att att rensa kantarellerna först eftersom de oftast är lite jordiga.
Recept: Champinjonsås (svampsås)
4 portioner
250 g svamp
2 msk vetemjöl
2 msk mjölkfritt margarin
2,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2,5 dl mjölk, t ex osötad havre- eller sojamjölk
2 msk flytande svampfond eller kantarellfond
1 msk ljus sojasås
salt
svartpeppar
- Skiva champinjonerna tunt och stek dem i lite olja tills de har släppt sin vätska och fått färg.
- Rör ner smöret och strö över vetemjölet. Blanda väl. Låt puttra på i en minut.
- Vispa ner lite grädde, mjölk och vatten i taget tills du har en slät sås utan klumpar.
- Vispa nu ner grönsaksfond, sojasås, vinbärsgelé, salt och peppar. Låt sjuda i 5 minuter under ständigt vispande, tills såsen tjocknar.