Annons
Cape Ad

Vegetarisk champinjonpaté med karamelliserad rödlök

Det här är en trevlig liten förrätt eller ett tilltugg som är lätt att förbereda och göra till många. Både själva patén och den karamelliserade rödlöken kan göras någon dag i förväg, så när gäster kommer behöver du bara rosta lite gott surdegsbröd och servera. Perfekt med ett glas med något bubbligt.

4 portioner

Champinjonpaté
350 g champinjoner
4 msk neutral olja
1 vitlöksklyfta, pressad
125 g schalottenlök, finhackad
1 kokt mjölig potatis
1 ½ tsk torkad timjan
2 msk japansk soja eller 1 msk kinesisk
1 tsk vitpeppar
1 ½ msk rödvinsvinäger
salt

Karamelliserad rödlök
200 g rödlök, ca 2 st, tunt skivad
2 msk neutral olja
1 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
1 tsk salt

Till servering
4 skivor surdegsbröd
150 g blandad, småbladig sallad
100 g smörgåskrasse

1. Ansa och rengör champinjonerna och hacka dem i små bitar. Stek i torr panna under omrörning på medelhög värme tills svampen har släppt ifrån sig all vätska.
2. Tillsätt 2 msk olja och höj värmen. Stek så att svampen blir riktigt krispig och gyllene, cirka 10 minuter. Om du har en liten stekpanna kan det vara bra att steka svampen i omgångar så att all svamp verkligen får fin färg.
3. När svampen fortfarande är varm pressar du i en vitlöksklyfta och rör om ordentligt.
4. Värm upp en ny panna och stek schalottenlöken i 2 msk olja på medelhög värme tills den, precis som svampen, är hårt stekt men inte bränd. Det tar cirka 5 minuter.
5. Blanda svamp och schalottenlök i en bunke som går bra att mixa i, tillsätt potatis, timjan, soja, vitpeppar och rödvinsvinäger. Mixa till en slät konsistens och smaka av med salt.

Karamelliserad rödlök
1. Stek rödlöken i 2 msk neutral olja på medelhög värme i cirka tio minuter.
2. När löken har börjat få färg tillsätter du strösocker, balsamvinäger och salt och rör runt tills löken blir fint karamelliserad, det tar cirka 5 minuter.
3. Skiva och rosta några skivor surdegsbröd i en brödrost eller i en het, torr panna.
4. Servera champinjonpatén på lite rostat surdegsbröd med karamelliserad rödlök, lite blandade salladsblad och krasse.

 

I Gröna Linjen: bjudmat för veganer och alla andra (Ordfront förlag) bjuds det på trerätters för hela året. Det är lekfullt och lyxigt med varierande svårighetsgrad. Perfekt för alla matintresserade!

Recept: Alice Knutas och Linn Lundberg Foto: Lena Granefelt