4 portioner
Champinjonpaté
350 g champinjoner
4 msk neutral olja
1 vitlöksklyfta, pressad
125 g schalottenlök, finhackad
1 kokt mjölig potatis
1 ½ tsk torkad timjan
2 msk japansk soja eller 1 msk kinesisk
1 tsk vitpeppar
1 ½ msk rödvinsvinäger
salt
Karamelliserad rödlök
200 g rödlök, ca 2 st, tunt skivad
2 msk neutral olja
1 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
1 tsk salt
Till servering
4 skivor surdegsbröd
150 g blandad, småbladig sallad
100 g smörgåskrasse
1. Ansa och rengör champinjonerna och hacka dem i små bitar. Stek i torr panna under omrörning på medelhög värme tills svampen har släppt ifrån sig all vätska.
2. Tillsätt 2 msk olja och höj värmen. Stek så att svampen blir riktigt krispig och gyllene, cirka 10 minuter. Om du har en liten stekpanna kan det vara bra att steka svampen i omgångar så att all svamp verkligen får fin färg.
3. När svampen fortfarande är varm pressar du i en vitlöksklyfta och rör om ordentligt.
4. Värm upp en ny panna och stek schalottenlöken i 2 msk olja på medelhög värme tills den, precis som svampen, är hårt stekt men inte bränd. Det tar cirka 5 minuter.
5. Blanda svamp och schalottenlök i en bunke som går bra att mixa i, tillsätt potatis, timjan, soja, vitpeppar och rödvinsvinäger. Mixa till en slät konsistens och smaka av med salt.
Karamelliserad rödlök
1. Stek rödlöken i 2 msk neutral olja på medelhög värme i cirka tio minuter.
2. När löken har börjat få färg tillsätter du strösocker, balsamvinäger och salt och rör runt tills löken blir fint karamelliserad, det tar cirka 5 minuter.
3. Skiva och rosta några skivor surdegsbröd i en brödrost eller i en het, torr panna.
4. Servera champinjonpatén på lite rostat surdegsbröd med karamelliserad rödlök, lite blandade salladsblad och krasse.
I Gröna Linjen: bjudmat för veganer och alla andra (Ordfront förlag) bjuds det på trerätters för hela året. Det är lekfullt och lyxigt med varierande svårighetsgrad. Perfekt för alla matintresserade!
Recept: Alice Knutas och Linn Lundberg Foto: Lena Granefelt