Min variant har inte bara en vrålgod dressing på valnötter, utan väl signas även av shiitakebacon, ett av guds tio kulinariska underverk.

26 sep 2019

4 portioner

2 romansalladshuvuden

Caesardressing med valnötter
1 dl majonnäs, t ex äggfri
1 dl valnötter
1 tsk dijonsenap
0,5 citron, saften
1 vitlöksklyfta
s

alt
svartpeppar

Vitlökskrutonger
3 skivor surdegsbröd, i tärningar
2 msk olivolja

 vitlöksklyfta, pressad
salt

Shiitakebacon
300 g shiitakesvamp, tunt skivad
0,5 dl olivolja
salt


Till servering
0,5 dl valnötter, grovhackade
hyvlad parmesanost, t ex mjölkfri
svartpeppar

Caesardressing med valnötter


Mixa ihop allt i en mixer till en så slät sås det bara går.

Vitlökskrutonger


Sätt ugnen på 175 grader.
Vänd runt brödtärningar, olivolja, pressad vitlök och salt i en ugnsform. Rosta i ugnen i 20 minuter eller tills krutongerna har fått fint med färg. Rör runt då och då.

Shiitakebacon
Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda ihop skivad shiitakesvamp, olja och salt på en plåt. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills shiitaken har fått ordentligt med färg och blivit knaprig. Ta ut och låt svalna något.

Riv romansalladen i bitar. Blanda med caesardressingen och fördela på tallrikar. Toppa med krutonger, shiitakebacon, hackade valnötter och hyvlad parmesanost.

Recept: Mattias Kristiansson  Foto: Eva Hildén

Vegomenyer (Semic) av Mattias Kristiansson innehåller fjorton helt veganska trerättersmenyer för alla tillfällen. Du får även ett gäng läckra drinktilltugg och en hög med avstressande tips på hur du lyckas med den där middagen som ingen kommer att glömma i första taget.