4 portioner
2 romansalladshuvuden
Caesardressing med valnötter
1 dl majonnäs, t ex äggfri
1 dl valnötter
1 tsk dijonsenap
0,5 citron, saften
1 vitlöksklyfta
s
alt
svartpeppar
Vitlökskrutonger
3 skivor surdegsbröd, i tärningar
2 msk olivolja
vitlöksklyfta, pressad
salt
Shiitakebacon
300 g shiitakesvamp, tunt skivad
0,5 dl olivolja
salt
Till servering
0,5 dl valnötter, grovhackade
hyvlad parmesanost, t ex mjölkfri
svartpeppar
Caesardressing med valnötter
Mixa ihop allt i en mixer till en så slät sås det bara går.
Vitlökskrutonger
Sätt ugnen på 175 grader.
Vänd runt brödtärningar, olivolja, pressad vitlök och salt i en ugnsform. Rosta i ugnen i 20 minuter eller tills krutongerna har fått fint med färg. Rör runt då och då.
Shiitakebacon
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop skivad shiitakesvamp, olja och salt på en plåt. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills shiitaken har fått ordentligt med färg och blivit knaprig. Ta ut och låt svalna något.
Riv romansalladen i bitar. Blanda med caesardressingen och fördela på tallrikar. Toppa med krutonger, shiitakebacon, hackade valnötter och hyvlad parmesanost.
Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén
Vegomenyer (Semic) av Mattias Kristiansson innehåller fjorton helt veganska trerättersmenyer för alla tillfällen. Du får även ett gäng läckra drinktilltugg och en hög med avstressande tips på hur du lyckas med den där middagen som ingen kommer att glömma i första taget.