*I samarbete med 3 vänner*
Jag är ett stoooort fan av 3 Vänners veganska glassar. Mina två absoluta favoriter är dels Tosca som har rostade mandlar och karamellsås. Perfekt till alla bär och frukt-desserter du kan tänka dig. Men den jag köper oftast är nog ändå pistageglassen som är så förödande god, inte minst till chokladdesserter eller nötiga desserter, typ toscakaka eller baklava.
Jag blev såååå glad när jag hörde att de skulle komma med en glasstrut fylld med pistageglass och den var precis så god som man kunde önska sig. Och för att lyfta allt ännu högre upp i skyn så bakade jag en brownie med pistageswirl att servera till.
3 Vänners glasstrut pistage
Den veganska glasstruten består av pistageglass, söt pistagesås med chokladöverdrag, toppat med rostade pistagenötter. Strutarna är även glutenfria! De exklusiva glasstrutarna finns på Hemköp, ICA, Coop och 7-Eleven.
Vegansk brownie
Det här är ett superenkelt recept du bara vispar ihop. Du kan hoppa pistagesmöret om du vill, men herregud vad gott. Pistagesmör görs precis som jordnötssmör genom att mixa nötter till en slät kräm. Här har jag adderat florsocker för att det ska bli en söt och god swirl på toppen av brownien.
Vegansk brownie
10 bitar
200 g margarin
1,5 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl pistagesmör, se recept nedan
Pistagesmör
2 dl pistagenötter
2 dl florsocker
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en form, ca 20×25 cm, med bakplåtspapper.
- Smält margarinet i en kastrull. Vispa ner mjölken.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa sedan ner lite smörsmet i taget tills du har en smet utan klumpar.
Skrapa ner smeten i formen. Ringla över pistagesmöret och grädda i 25–30 minuter. Den ska fortfarande vara lite kladdig när du tar ut den. Låt svalna helt. - Skär i bitar och tryck ner en glass i varje browniebit.
Pistagesmör
Mixa ihop nötter och socker i en matberedare eller blender i några minuter tills du har en slät kräm.