Bröd och tomatsoppa – Pappa col pomodoro

Pappa betyder välling, och den här rätten serverades ursprungligen nästan uteslutande i Toscana. Rätten förekommer i den klassiska italienska barnboken ”Il giornalino di Gian Burrasca” (”Janne Yrväders dagbok”). I mitten på 1960-talet blev boken tv-musikal och rätten blev populär över hela landet.

4 portioner

Ugnsbakade tomater och en kräm på soltorkade tomater ger en mustig och koncentrerad tomatsmak.

400 g körsbärstomater
6 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
0,5 chili
1 kvist rosmarin
1 burk, 400 g, krossade tomater
2 dl vatten
2 msk mixade soltorkade tomater
1 msk koncentrerad tomatpuré
4 skivor dagsgammalt lantbröd
salt
peppar
10 basilikablad

1. Pricka körsbärstomaterna med en gaffel och lägg dem i en ugnsform. Lägg i en hel kvist som kan användas som dekor tion. Ringla över lite av oljan och baka mitt i ugnen i 180 grader grader i ca 20 minuter.
2. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Fräs grovt hackad vitlök och chili tillsammans med en rosmarinkvist. Häll i mixade tomaterna och vatten. Tillsätt kräm och tomatpuré och låt sjuda i ca 20 minuter.
3. Rosta brödskivorna. Smula ner 2 skivor i soppan och rör om väl. Låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Bryt de återstående brödskivorna i grova bitar och lägg i soppan. De ska ha kvar sin knaprighet när soppan serveras.
5. Fiska upp rosmarinkvisten. Garnera med basilika och rostade kvisttomater.

 

Från boken Solens hälsa
Recept: Bo Hagström & Mai-Lis Hellénius Foto: Bruno Ehrs