Jag gillar att indifera recept, som den här broccolisoppan. Jag toppade den med curryblad vilket är min besatthet just nu. Du hittar de i frysdisken på indiska butiker, annars går det bra att hoppa över.
2-4 portioner
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 grön chili, finhackad
2 stora potatisar, hackade
400 g fryst broccoli, tinad
8 dl vatten
2,5 dl grädde, t ex havre- eller kokosgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1 lime, rivet skal och saft
salt
svartpeppar
Till servering
2 tsk rapsolja
1 tsk bruna senapsfrön
1 näve curryblad (finns i frysdisken på indiska butiker)
- Fräs gul lök i lite olja tills den mjuknar.
- Rör ner vitlök, ingefära och grön chili. Låta fräsa med i några minuter.
- Häll ner potatis, broccoli, vatten, grädde och buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda i 10-15 minuter eller tills potatisen är mjuk.
- Mixa soppan slät med en stavmixer.
- Smaka av med limeskal, limesaft, salt och peppar.
- Hetta upp oljan i en stekpanna.
- Fräs senapsfröna tills de börjar poppa. Rör ner currybladen och låt gå med i 30 sekunder.
- Häll upp soppan i skålar och toppa med curryblad.