Broccolipasta – enkel och krämig

Jag älskar broccoli och har alltid en förpackning fryst hemma. Den går att använda till så mycket, inte minst en pastasås. Den får en god smak och tar inte många minuter att få ihop.

VEGOs vårnummer

Det här pastareceptet är från vårnumret av VEGO (2023) och vi har många fler härliga och enkla pastafavoriter. Vi har dessutom en läcker vårbuffé, mat från Afrika, kinesisk mat med Jimmy Guo, enkel mat på 15 minuter och mycket mer. Finns i butik. Du kan även prenumerera här.

Recept: Broccolipasta

pasta för 4 personer

450 g broccoli, fryst går bra
2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 1⁄2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 dl riven ost, t ex mjölkfri
1–2 dl pastavattensalt
svartpeppar
2 burkar vita bönor à 400 g, kan uteslutas

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara 1–2 dl av pastavattnet.
  2. Koka broccolin i några minuter i lättsaltat vatten. Den ska mjukna. Häll av i ett durkslag och låt rinna av.
  3. Hetta upp oljan och fräs lök och vitlök tills den mjuknat och blivit lätt transparent.
  4. Häll ner broccoli, lök, grädde, ost och 1 dl pastavatten i en blender och mixa till en slät sås. Du kan även göra det här med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda såsen med pastan i en kastrull. Blanda eventuellt ner mer pastavatten för rätt konsistens. 6. Om du vill kan du också vända ner sköljda vita bönor.