Jag fick frågan om min absoluta favoritdessert och ja, här är den. Den tar tid men den är värd varenda sekund. Den är från början skapad av Nancy Silverton och den fick matgurun Julia Child att börja gråta av glädje.

8 jan 2020

Enda sedan jag såg klippet av den då närmare 90 år gamla Julia Child (legendarisk matorakel i USA) äta av kakan och sedan lätt generat börja gråta av glädje för att sedan utropa: ”Det här är det godaste jag har ätit!” så satte jag upp ett mål: Leta upp maten som får mig att gråta av glädje. Den här kommer väldigt nära. Med det sagt tar den tid, absolut, men gör den till en speciell middag.

Briochedegen är en annan favorit och går att grädda i en brödform eller som frallor. Helt magiskt. Se exempel här.

Psst… Nej, det är inte en regelrätt sabayonne eftersom jag inte använder mig av ägg. Det är vispad grädde smaksatt med en löjligt god sockerlag, men jag behöll namnet från originalreceptet. Karamellsåsen går för övrigt att frysa in och är jättegod att strö över färsk frukt, sjuda plommon och nektariner i eller ha till glass.

10 portioner

Briochedeg
25 g jäst
2 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
2 dl yoghurt, t ex sojayoghurt
2 msk rapsolja
2 msk strösocker
0,5 dl majsstärkelse
10 dl vetemjöl
en nypa salt
150 g smör, t ex mjölkfritt

Fyllning
2 dl grädde, t ex soja- eller havregrädde
1 dl crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche eller naturell yoghurt
3 msk strösocker
grädde att pensla med, t ex sojagrädde
rårörsocker

På kvällen dag ett
1. Smula ner jästen i en bunke. Vispa ner mjölk, yoghurt, rapsolja, strösocker och majsstärkelse.
2. Arbeta nu in 9 deciliter av mjölet och knåda degen i 10 minuter. Det här gör du bäst i en hushållsassistent.
3. Häll ner saltet. Dela smöret i kuber. Pressa sönder smöret med en slickepott så att det blir något mjukar men inte varmt. Mata sedan ner lite smör i taget i degen. När allt smör är inarbetat tillsätter du den resterande decilitern mjöl och knådar i 5 minuter till. Degen kommer att vara så pass lös och kletig att du tänker: Är det här rätt? Jepp, det är det. Får den bara vila i kylen blir den helt perfekt.
4. Täck bunken med plastfolie och ställ in degen i kylen över natten.

Dag två
5. Dela degen i två bitar. Du behöver bara halva degen till det här, resten kan du göra bullar av.
6. Kavla ut degen till en rundel, ca 26 i diameter. Jag använder mig av en metallring men det går bra med en springform, 20 cm i diameter. Pressa ner ringen så att du ser hur stor formen är. Vik sedan in kanten vackert så att tarten blir just 20 cm i diameter. Lyft över den i ringen eller formen. Låt jästa i 45 minuter.
7. Pressa ner dina fingrar över hela degen.
8. Rör ihop grädde och crème fraîche och häll ner i mitten av tarten. Strö över strösockret.
9. 
Pensla kanten med grädde och strö över rårörsocker.
Grädda allt i 175 grader i 30-40 minuter.

Sabayonne

Karamellsås
2 vaniljstänger
3,5 dl strösocker
0,75 dl vatten
5 dl vitt vin

1. Skåra vaniljstängerna och skrapa ur fröna. Lägg ner i en kastrull tillsammans med strösocker och vatten. Koka upp och låt sjuda tills du har en mörk karamell.
2. Ta kastrullen från plattan och häll på vinet. Det kommer att puttra och fräsa som bara den.
 Låt sjuda tills sockret har smält.
3. Sila ner i en skål och låt svalna helt i kylen.

”Sabayonne
”
2,5 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy eller Aito havrebaserad vispgrädde
ca 1 dl karamellsås, se ovan

Vispa grädden fast och fluffig. Vänd ner tillräckligt med karamellsås för att dina öron ska börja fladdra av lycka.

Karamellstekt frukt

3 dl stenfrukt i klyftor, t ex plommon, nektariner eller persikor. Även päron går bra
karamellsås

1. Täck en stekpanna med karamellsås.
2. Lägg ner frukten och låt sjuda på tills frukten mjuknar något.

Till servering
rostade mandelflagor
florsocker

1. Skär en bit briochetart och lägg på en assiette.
2. 
Toppa med frukt och lite extra karamellsås.
3. Lägg en generös klick sabayonne och strö över mandelflagor. Avsluta med att pudra över florsocker. Servera! 😀