Gyllene, fluffigt och fullständigt fantastiskt. Perfekt som limpa eller hamburgerbröd.

24 jul 2016

Brioche innehåller traditionellt ägg, men här kan du göra den helt vegansk om du vill. Och du, det smakar precis lika fabulöst. :)

25 g jäst
2 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
2 dl yoghurt, t ex sojayoghurt
2 msk rapsolja
2 msk strösocker
0,5 dl majsstärkelse
10 dl vetemjöl
en nypa salt
150 g smör, t ex mjölkfritt
grädde till pensling, t ex soja- eller havregrädde

På kvällen dag ett: Smula ner jästen i en bunke. Vispa ner mjölk, yoghurt, rapsolja, strösocker och majsstärkelse.
Arbeta nu in 9 deciliter av mjölet och knåda degen i 10 minuter. Det här gör du bäst i en hushållsassistent.

Häll ner saltet. Dela smöret i kuber. Pressa sönder smöret med en slickepott så att det blir något mjukar men inte varmt. Mata sedan ner lite smör i taget i degen. När allt smör är inarbetat tillsätter du den resterande decilitern mjöl och knådar i 5 minuter till. Degen kommer att vara så pass lös och kletig att du tänker: Är det här rätt? Jepp, det är det. Får den bara vila i kylen blir den helt perfekt.
Täck bunken med plastfolie och ställ in degen i kylen över natten.
Dag två: Nu kan du baka ut briochdegen till vad du vill.

Briochelimpa
Olja en brödform på 1,5 liter.
Dela degen i åtta bitar. Rulla till bollar och platta till. Tryck ner efter varandra i formen. Du kan även forma degen till en stor limpa som du lägger ner, men vi tycker det är vackrare såhär.
Täck över degen med en handduk och låt jäsa i rumstemperatur i två timmar.
Pensla briochen med grädde. Grädda i 200 grader i 40 minuter. Ta ut och låt svalna.

Hamburgerbröd
Rulla degen till 10 bollar. Lägg på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa i rumstemperatur i 1,5 timme.
Grädda i 200 grader i 10-15 minuter.

Relaterade artiklar