Bowl med jordnötshummus med stekta jordnötter

Jordnötshummus är det bästa från två världar: jordnötssås och hummus. Du kan ha det som pålägg, mackfyllning eller att bara äta till lunch, som här tillsammans med en sallad och pitabröd.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Få saker är så universellt älskade som jordnötter. Rostade, saltade, jordnötssmör. I bakverk, soppor, grytor, marinader, dressingar och burgare.
Här kommer en hummus smaksatt med just jordnötssmör som tar det till helt nya höjder.

Billig vegomat

Vegomat är ett enkelt sätt att äta billigare. Att göra sin egen hummus är supergott och en bra ingång till gröna proteiner. Kikärter och andra bönor går alla att mixa till lena röror att servera som tillbehör eller i pita.

Recept: Bowl med jordnötshummus med stekta jordnötter

4 portioner

Jordnötshummus
2 förpackningar kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
2 msk ljus sojasås
1 msk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl jordnötssmör
1-2 dl vatten
en nypa flingsalt

Stekta jordnötter
½ dl jordnötter
1 msk rapsolja

Servering
sallatsblad
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
ev. 1 tsk zataar-krydda, eller torkad timjan
1 rödlök, tunt skivad
2 nävar cocktailtomater, halverade
pitabröd

  1. Häll ner samtliga ingredienser till jordnötshummusen i en matberedare och mixa till en krämig hummus. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna och rosta jordnötterna tills de blir gyllenbruna.
  3. Klicka ut lite jordnötshummus i en skål. Toppa med stekta jordnötter och en sallad på sallatsblad, citronsaft, olivolja, zataar-krydda, rödlök och tomater. Servera med pitabröd.