Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén
Få saker är så universellt älskade som jordnötter. Rostade, saltade, jordnötssmör. I bakverk, soppor, grytor, marinader, dressingar och burgare.
Här kommer en hummus smaksatt med just jordnötssmör som tar det till helt nya höjder.

Billig vegomat
Vegomat är ett enkelt sätt att äta billigare. Att göra sin egen hummus är supergott och en bra ingång till gröna proteiner. Kikärter och andra bönor går alla att mixa till lena röror att servera som tillbehör eller i pita.
Recept: Bowl med jordnötshummus med stekta jordnötter
4 portioner
Jordnötshummus
2 förpackningar kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
2 msk ljus sojasås
1 msk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl jordnötssmör
1-2 dl vatten
en nypa flingsalt
Stekta jordnötter
½ dl jordnötter
1 msk rapsolja
Servering
sallatsblad
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
ev. 1 tsk zataar-krydda, eller torkad timjan
1 rödlök, tunt skivad
2 nävar cocktailtomater, halverade
pitabröd
- Häll ner samtliga ingredienser till jordnötshummusen i en matberedare och mixa till en krämig hummus. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.
- Hetta upp oljan i en stekpanna och rosta jordnötterna tills de blir gyllenbruna.
- Klicka ut lite jordnötshummus i en skål. Toppa med stekta jordnötter och en sallad på sallatsblad, citronsaft, olivolja, zataar-krydda, rödlök och tomater. Servera med pitabröd.