Annons
Cape Ad

Borlänges första veganbutik!

Liz Rylander har precis startat en efterlängtad helt vegansk butik i Borlänge och mottagandet har varit sprudlande fantastiskt! Vi tog ett snack med Liz om GreenLiving.

Du har precis startat butiken GreenLiving i Borlänge. Berätta, vad är det för ställe?
– GreenLiving ligger i ett gammalt, gulligt vitt hus i Hantverksbyn. Det är en helt vegansk butik med frysta, kylda och torra matvaror, böcker, hudvård, hårvård och lite annat smått och gott. Och jag måste såklart också berätta att det alldeles nyss öppnades upp ett till rum – ett rum för den som verkligen värdesätter kvalitet – där finns nämligen Alexandra K´s vackra handgjorda designväskor.

Berätta lite om dig, vem är du och vad har du för bakgrund?
– Mitt största fokus här i livet är djuren. Jag bestämde mig för många år sedan att dedikera mitt liv åt djurrätt. Det började aktiviteter med NSMPD som sedan blev Djurens Rätt. För några år sedan drev jag ett veganskt café i Borlänge i gammaldags mormors stil för att visa att veganskt inte behöver vara så skrämmande – som det var förut. Idag ser synen på veganskt helt annorlunda ut – det är så skönt! Efter det tänkte jag att jag skulle bli något riktigt, som annat folk– så jag läste systemvetenskap i två och ett halvt år tills jag insåg att det inte var något för mig. Sedan några år tillbaka arbetar jag volontärt med Djurrättsalliansen som ligger mig väldigt kärt om hjärtat.

Hur kom du på idén till GreenLiving?
– Idén har nog legat där sedan Trädgårdscafét – jag älskar produkter med kvalitet och nu var det alldeles perfekt läge att starta en veganbutik. Jag kände att både Dalarna och jag var redo.

Hur är Borlänge som veganstad? Är det fler och fler som börjar intresserade sig för växtbaserad mat?
– Det är stor skillnad från några år tillbaka. Det är så underbart att så många börjar reflektera över vad det egentligen är vi gör mot djuren. För det handlar egentligen mest om det – att börja reflektera och tänka. När man gör det så inser man till slut att det inte är rätt att t ex ta en kalv från sin mamma för att vi ska dricka mjölken.

Vad har reaktionerna varit från besökare?
– Jag är nästan i chock över hur tacksamma och goa besökarna är! Jag får så mycket energi och glädje från alla fina möten.

Har du några favoritgrejer i butiken man bara måste köpa/testa?
– Det är så mycket! – Jag har är ju ganska kräsen – och handplockar in allt själv. Men jag måste nämna Vego´s choklad, Gardein´s produkter och såklart 3 vänners glass.

Vad har du för mål med butiken?
– Den ska fortsätta växa få växa till sig – snart fylls ett till rum med kläder.
Mitt mål är också att fortsätta vara lyhörd för vad besökarna vill ha.

 

GreenLiving

Hantverksbyn 7
Borlänge

Facebook: greenlivingBlge