Annons
Cape Ad

Börek – med vegetarisk fetaost- och spenatfyllning

Börek är ett frasigt bakverk, populärt på Balkan och runt Medelhavet. Den kan fyllas med allt från ost, färs och spenat.

Börek ser så himla fantastiskt ut. Det är som frasiga pajer gjorda med tunn deg och äts med glädje på Balkan och runt om Medelhavet. Det är pajer som kan fyllas med färsfyllningar, ost, spenat eller grönsaker. Du kan äta den som den är som ett snack eller enkel lunch men börek är också fantastiskt på en buffé. Supergod både varm som rumstempererad och kall.

Här har vi gjort en vegetarisk variant med fetaost och spenat.

Börek

Börek är ett populärt snack på Balkan och runt Medelhavet. Det är tunna degark som fylls med olika fyllningar. Många gör sin egen tunna deg men det går också att ta genvägen via färdig filodeg. Börek är som en paj och kan göras i flera olika former. Det finns mer traditionella pajer men även den här snurrade varianten.

Vi använder fetaost och spenat men vill du testa en vegansk variant med vegofärs måste du bara kolla in Vegansk matlådas recept här.

Vegansk fetaost

I den här böreken har vi använt oss av Peas of heavens ”Greej style” som är ett växtbaserat alternativ till fetaost. Den har en härlig sälta och smulig konsistens som passar jättebra. Den smälter inte heller ut som annan vegansk fetaost.

Filodeg

Filodeg är tunna degark som kan användas till pajer, piroger och annat man vill få frasigt. Den spelar även huvudrollen i den klassiska sötsaken baklava. Filodeg är alltid vegansk och består enbart av vetemjöl och vatten. Du hittar filodeg i kyldisken. Ibland finns den även i frysdisken men vi tycker den lätt smular i sönder när den tinas upp.

Recept: Börek – med vegetarisk fetaost- och spenatfyllning

4 portioner

300 g fetaost, t ex Peas of Heavens Greek Style
1 gul lök, finhackad
200 g fryst, tinad, spenat
1 dl crème fraiche
salt
svartpeppar

8 ark filodeg
100 g smält smör, t ex mjölkfritt
olivolja
sesamfrön

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smula ner fetaosten i en skål.
  3. Krama ur spenaten på sin vätska. Hacka fint. Fräs lök och spenat i lite olja tills löken mjuknat och spenaten släppt mer vätska. Lägg över i en skål och låt svalna.
  4. Blanda ner spenaten bland osten tillsammans med crème fraiche. Salta och peppra.
  5. Ta ut två ark filodeg och pensla med smält smör. Fördela fyllning längs långsidan och rulla ihop till en tight rulle. Snurra ihop likt en kanelbulle och lägg på en plåt.
  6. Upprepa med resterande filodeg och fyllning. Fortsätt att snurra deglängderna runt rullen.
  7. Pensla din börek med olivolja och toppa med sesamfrön.
  8. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått fint med färg.