Den här toasten är inte bara god som den är utan passar även perfekt på en buffé eller som tillbehör till grillat.

4 Sep 2018

Recept och foto: Karoline Jönsson

4st

Citronmajonnäs
½ dl osötad sojamjölk utan tillsatt kalcium
1 dl varmpressad rapsolja
½ citron, rivet skal och saft
1 tsk dijonsenap
salt, svartpeppar
4 skivor surdegsbröd
4 dl ansade bondbönor eller gröna sojabönor
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, tunt skivade
1-2 jalapeños, tunt skivade
olivolja att steka i
2 nävar rucolasallad

Citronmajonnäs

Lägg ingredienserna till majonnäsen i en skål och mixa samman med en stavmixer tills det blir en bra konsistens. Vill man ha en tjockare majonnäs tillsätts ytterligare någon matsked olja. Smaka av med salt och svartpeppar.

Fräs bönor, schalottenlök, vitlök samt jalapeño i olivolja på medel/låg värme tills bönorna är varma och har mjuknat. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Har man en känslig mage kan man med fördel koka bönorna ett par minuter innan de steks.

Lägg rucola på brödskivorna, bred majonnäs över och toppa med bönfräset. Riv eventuellt lite extra citronskal över.

Receptet kommer från VEGO nr 4 2017.
Du kan köpa numret och andra utgåvor här.