Värm dig med en rustik fransk bönragu och en färgglad gratäng med tomat och zucchini. Lantlig charm på en gaffel och med ett vintips till på köpet!

14 Nov 2018

Dryckestips: El Gran Botánico  EKO
199:- (#2366)

Mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av blåbär, viol, björnbär, skogshallon och örter. Smakrik och fyllig med en lätt vaniljkrydda i avslutningen.

– Samarbete med Sigva –


6-8 portioner

Aubergine- och zucchinigratäng

olivolja
1 stor aubergine
2 tsk Herbes de Provence, finns i kryddhyllan
1 tsk salt
2 zucchinier
4 tomater
svartpeppar



Brödtopping

1 dl brödsmulor
1 tsk Herbes de Provence
1 msk olivolja

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär auberginen i sneda, smala skivor. Lägg ut dem på en plåt och pensla med olivolja. Strö över 1 tsk Herbes de Provence och salt. Ställ in i ugnen i 15 minuter så att skivorna får lite färg. Ta ut och låt svalna något.
Skär zucchinin i tunna skivor på längden.
Halvera tomaterna och skrapa ut kärnhuset. Skiva tomaterna.
Olja en gratängform med olivolja. Strö över 1 tsk Herbes de Provence.
Börja med två skivor aubergine. Lägg sedan på en lång skiva zucchini och någon tomatskiva. Fortsätt att varva grönsakerna så här tills formen är full. Strö över resterande Herbes de Provence, salt och svartpeppar.

Brödtopping

Blanda ihop samtliga ingredienser. Sprid ut över grönsakerna och ringla över lite extra olivolja.
Gratinera i ugnen i 40 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och toppingen har fått fint med färg.

Bönragu

500 g torkade små vita bönor
1 ½ tsk salt
100 g rökt tofu eller vegobacon, hackad
1 msk olivolja
3 gula lökar, finhackade
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk torkad timjan
1 tsk rökt paprikapulver
svartpeppar
2 msk finhackad persilja, fryst går bra

Lägg de vita bönorna i blöt över natten.
Sila av vattnet och häll ner bönorna i en stor kastrull. Häll på 14 dl vatten och saltet. Koka upp och låt sjuda i ca 40 minuter.
Under tiden steker du tofu eller vegobacon i olivoljan så att den får färg.
Rör ner gul lök, vitlök, timjan, paprikapulver och svartpeppar. Låt fräsa med tills löken mjuknar.
Rör ner allt i böngrytan och låt koka i 20 minuter till eller tills bönorna är mjuka.
Är det mycket vätska kvar i grytan, skopa ut det med en soppslev.
Mixa lätt med en stavmixer och blanda runt – det gör grytan ännu krämigare.
Blanda ner persiljan precis innan servering.