Det här är feel good-mat i sin ädlaste tappning. Milda vita bönor i en krämig sås med purjolök. Perfekt som tillbehör till valfria bönbiffar eller vegokött, men vi gillar att äta det som det är tillsammans med ett friskt surdegsbröd.


25 okt 2016

4 portioner

4 purjolökar
2 vitlöksklyftor
2 burkar stora vita bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 tsk torkad rosmarin
½ tsk torkad salvia
salt
svartpeppar
gott bröd till servering

Ansa och skölj purjolöken. Skiva sedan den och vitlöksklyftorna tunt. Fräs löken i några matskedar olivolja tills den mjuknar och blir lätt transparent.
Häll av spadet från bönorna och skölj i vatten. Rör ner i löken tillsammans med grädde, rosmarin, salvia, salt och peppar. Låt puttra på i några minuter. Mosa sönder en tredjedel av bönorna med hjälp av en gaffel så att allt blir ännu krämigare. Servera som det är tillsammans med ett gott bröd.