Det finns en viss mysfaktor hos klassisk husmanskost. Här är vår version av middagsklassikern pannbiff med mos och brunsås, men mycket festligare och färggladare än originalet!

26 sep 2019

2 portioner

Rosa rotmos
2 mjöliga potatisar, i bitar
2 morötter, i bitar
250 g rödbetor, i bitar
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk mörk soja
1 tsk salt
1 tsk hackad persilja, fryst eller färsk
eventuellt lite mjölk, t ex mjölkfri
vitpeppar

Bönbullar
1 dl havregryn
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk persilja
1 tsk timjan
1 krm kryddpeppar
1 knivsudd mald nejlika
0,5 tsk salt
svartpeppar
1 förpackning svarta bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
1 tsk mörk soja

Svampsås
1 liten gul lök, finhackad
150 g färsk svamp, gärna kantareller, skivade
2 tsk vetemjöl
1,5 dl mjölk, t ex osötad soja-, mandel- eller havremjölk
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 tsk mörk soja
1 msk lingonsylt
svartpeppar
0,5-1 tsk salt

Rosa rotmos
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg rotfrukter och vitlök i en kastrull och täck med vatten. Låt det hela koka upp och koka tills alla olika rotsaker är genomkokta, ungefär 30 minuter. Koktiden beror på hur stort eller smått du skar rotsakerna, så kolla dem med en sticka då och då.
3. När rotfrukterna är mjuka, ta av dem från värmen och häll av vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och vispa med elvisp till ett krämigt mos. Tillsätt lite mjölk om moset är för tjockt. 4. Smaka av med salt och peppar.

Bönbullar
1. Mixa havregryn, lök, vitlök, örter och kryddor i en mixer. Tillsätt bönorna och sojan och pulsa tills det har blivit en grov smet.
2. Rulla matskedsstora bönbullar (det borde bli ungefär 12 totalt) och lägg i en oljad ugnsfast form. Sätt in i ugnen och baka i 8 minuter. Ta ut pannan, vänd bullarna och baka i 7 minuter till, totalt 15 minuter.

Svampsås
1. Stek löken i olja på låg värme tills den är mjuk och genomskinlig, ungefär tre minuter.
2. Tillsätt svampen och stek i ytterligare några minuter. Strö ut mjölet i pannan och rör om ordentligt.
3. Häll i mjölken, låt det hela koka upp och tillsätt sedan matlagningsgrädden. Smaksätt med soja, lingonsylt och peppar, och plocka sedan fram en sked och smaka av med salt. Låt såsen sjuda på låg värme tills den har tjocknat.

Recept och foto: Agnes Wessman och Hanna Bergström

Att gå över till en vegansk kost är nemas problemas om du frågar Agnes Wessman och Hanna Bergström. I deras bok Vegan Vegan (Isaberg förlag) leder de dig pedagogiskt hela vägen.