Bön- och kikärtsbollar från Oman

De här omanska friterade bollarna påminner om falafel, men har en mer sammansatt och elegant smak. Detta är nog de godaste bönbollar jag har ätit.

Text och recept: Jens Linder Foto: Stefan Wettainen

Jens Linder minns tillbaka till tiden i Oman. Smakerna, kryddorna, rätterna. Det här är ett kök som många kanske inte har så bra koll på, men det påminner om både Mellanöstern och Indien. Här kommer några klassiker från Oman som du verkligen borde ta och prova. Bland annat de här bön- och kikärtsbollarna.

OBS! Var försiktigt när du friterar så att du inte bränner dig. Använd en kastrull med höga kanter och lägg ner bollarna försiktigt med en tång eller hålslev för att undvika stänk.

Billig vegomat

Att använda bönor och kikärter är ett smart sätt att sänka sina matkostnader. Det är dessutom gott, går att variera i det oändliga och är kul att laga med. Här används både torkade kikärter och bruna bönor.

Recept: Bön- och kikärtsbollar från Oman

4 portioner

4 dl torkade kikärter
2 dl torkade bruna bönor
1 dl grovhackad persilja
2 dl grovhackad färsk koriander
½ dl grovhackad färsk mynta
1 finhackad medelstark grön chili
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk salt
olja till fritering

  1. Blötlägg kikärter och bruna bönor i en rymlig bunke så att vattnet når minst fyra centimeter över baljväxterna. Låt stå i rumstemperatur i minst tolv timmar. Häll av blötläggningsvattnet och låt dem rinna av i ett durkslag.
  2. Lägg bönor och kikärter i en mixer eller matberedare. Tillsätt persilja, koriander, mynta och chili. Mixa till en halvslät smet. Konsistensen blir bara mer spännande om den är lite grov. Provrulla en boll. Om den vill spricka, späd smeten med lite vatten. Tillsätt bakpulver och salt och rör om.
  3. Provstek en liten boll och smaka om den är tillräckligt salt, örtig och stark. Justera kryddningen om det behövs. Rulla bollar på cirka 3 centimeter i diameter och lägg dem på en bricka.
  4. Hetta upp oljan i en kastrull eller fritös och fritera bollarna i omgångar på 170 graders värme. Låt varje omgång ligga minst en halv minut i oljan innan du rör dem, annars kan de gå sönder. Vänd därefter försiktigt så att bollarna friteras jämnt. Efter cirka 5 minuter, eller när de har fått en fin gyllenbrun färg, fiskar du upp dem med en hålslev. Servera helst på en gång, tillsammans med potatis-marak och sallad.