Det här är min go to-drink just nu och smakar drömskt av kardemumma, rosenvatten, hallon och litchi. Exotiskt och ett underbart sätt att pigga upp mousserat vin på.

30 maj 2020

Det här receptet hittade jag i den fantastiska kokboken Dishoom ”From Bombay with love”, som även har galet många mumsiga indiska recept. Den här drinken kanske känns lite omständlig eftersom det ska kokas sockerlag till höger och vänster, men har du den väl klar håller den i flera veckor i kylen.

Rosenvatten hittar du i välsorterade matbutiker och asiatiska butiker. Samma sak gäller för litchijuice. Istället för rosenvatten kan du använda dig av 5 g torkade rosenblad.

2 kardemummakapslar
25 ml rossirap, se recept
30 ml enkel sockerlag, se recept
100 ml hallonpuré, se recept
150 ml litchijuice
1 flaska mousserat vin

1. Mortla kardemummakapslarna. Blanda med rossirapen i en skål. Låt stå i 30 minuter. Sila sedan bort kardemumman.
2. Blanda rossirapen, sockerlag, hallonpuré och litchijuice i en bringare. Rör om ordentligt. Fyll på med mousserat vin och häll upp i glas.

Rossirap
1,5 dl strösocker
1,5 dl vatten
0,5 dl rosenvatten

Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt sjuda tills sockret har smällt helt. Häll över i en skål och låt svalna.

Enkel sockerlag
2 dl strösocker
2 dl vatten

Blanda allt i en kastrull och koka upp. Låt sjuda tills sockret har smällt helt. Häll över i en skål och låt svalna.

Hallonpuré
175 g hallon, frysta går bra (tina först)
20 ml enkel sockerlag

Mixa hallon och sockerlag till en slät puré. Sila genom en sil så att kärnorna försvinner.

Relaterade artiklar