Annons
Cape Ad

Bolani – fyllda afghanska bröd

Det här är ett jättepopulärt fyllt bröd i Afghanistan som du kan få med flera olika fyllningar. Du kan äta dem som de är, men det är alltid gott med lite yoghurt till.

Det afghanska köket är lite bortglömt och något som många av oss har dålig koll på. Det är som en mosaik av influenser, men också väldigt eget på samma gång. Det är fullt av kryddor, både färska och torkade, färgglatt och spännande. Här har jag samlat några recept som jag tycker att du borde testa.

Det här är ett jättepopulärt fyllt bröd som du kan få med flera olika fyllningar. En klassiker innehåller den afghanska bladlöken gandana, men eftersom den är lite svår att få tag på här bjuder jag på två fyllningar, en med pumpa och en med potatis.

Det afghanska köket

Afghanistans placering längs sidenvägen har gjort gjort att deras kök har influenser från många olika delar av Orienten. Här finns ris influerat av perserna, kebab från turkarna, linsgrytor med indiska influenser och bakverk med mycket gemensamt med stora delar av Mellanöstern. Allt med sin egen twist baserat på vad som odlas i landet. Afghansk matlagning är rik på nötter som valnötter, mandel och pistage samt färska frukter som granatäpple och vindruvor. Kryddor som mynta, saffran och koriander är vanliga, så även kardemumma och kanel.

Köket innehåller en hel del kött och kyckling, men har också många goda vegetariska grönsaksrätter, risrätter och grytor att testa.

Bolani – fyllda afghanska bröd

8 st

Deg
1 ½ tsk torrjäst
3 ½ dl vatten
1 msk rapsolja
8 dl vetemjöl special

Potatisfyllning
600 g mjölig potatis, kokt
1 gul lök, finhackad
1 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
1 vitlöksklyfta, pressad
salt
svartpeppar

Pumpafyllning
400 g pumpa
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk mald spiskummin
salt

Deg

  1. Blanda jäst, vatten och olja i en skål.
  2. Häll ner vetemjölet och arbeta in. Knåda i några minuter. Du ska få en fast deg. Känns den för lös, tillsätt mer vetemjöl, och känns den för fast är det bara att tillsätta lite vatten.
  3. Täck över degen och låt jäsa i 30 minuter.
  4. Dela degen i åtta bitar. Rulla till bollar och kavla ut till rundlar, ca 5 mm tjocka.
  5. Bred ut några matskedar av valfri fyllning på halva rundeln. Vik över degen så att du får en halvmåne.
  6. Stek de fyllda bröden i lite olja så att de får fint med färg.

Potatisfyllning

  1. Mosa sönder potatisen med en gaffel eller pressa.
  2. Blanda med övriga ingredienser.
  3. Stek löken i lite olja tills den blir vackert karamelliserad.

Pumpafyllning

  1. Skala pumpan och skrapa ur kärnhuset. Skär fruktköttet i bitar och koka mjukt i vatten. Låt svalna.
  2. Blanda pumpan med vitlök, spiskummin och salt.