Recept: BLT-sallad
4 portioner
”Bacon”
200 g tofu eller tempeh
2 msk rapsolja
2 msk sojasås
1 tsk liquid smoke
2 tsk lönnsirap
Dressing
½ dl majonnäs, t ex äggfri
½ dl naturell yoghurt, t ex havre- eller sojayoghurt
1 msk olivolja
1 citron, saften
salt
svartpeppar
Vitlökskrutonger
3 skivor surdegsbröd, i tärningar
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
salt
Sallad
2 huvuden romansallad
1 ask cocktailtomater, halverade
2 avokador, i bitar
”Bacon”
1. Skiva tofun eller tempehn tunt. Stek i oljan tills allt har fått ordentligt med färg.
2. Häll på sojasås, liquid smoke och lönnsirap. Vänd runt och låt koka in nästan helt. Var försiktig så att det inte bränns.
3. Smaka eventuellt av med mer salt.
Dressing
Rör ihop samtliga ingredienser i en skål.
Vitlökskrutonger
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vänd runt brödtärningar, olivolja, pressad vitlök och salt i en ugnsform. Rosta i ugnen i 20 minuter eller tills krutongerna har fått fint med färg. Rör runt då och då.
Tomater
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda tomaterna med lite olja, salt och svartpeppar på en plåt. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills tomaterna har fått lite färg.
Servering
1. Riv sönder romansalladen och blanda med tomater, avokado och dressingen. Sprid ut på ett fat.
2. Strö över vegobacon och vitlökskrutonger. Servera!