Blomkålsgratäng med saffran

Gratinerad blomkål är något som inte bara passar på julbordet, det är även gott som en omfamnande middag. Här får den en lysande gul färg av saffran.

Det finns massor med goda gratäng att ha med på julbordet. Förutom en klassisk vegetarisk Janssons frestelse kan du t ex göra den här gratängen med blomkål, ost och saffran. Krämig och vackert gul i färgen.

Recept: Blomkålsgratäng med saffran

600 g blomkål, fryst går bra
3 1⁄2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde 1 tsk majsstärkelse
1 kuvert saffran, 0,25 g
2 dl riven ost, t ex mjölkfri
riven muskotnöt
salt
vitpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär blomkålen i mindre buketter. Koka i lättsal- tat vatten i fem minuter tills de har mjuknat något. Låt rinna av och sprid sedan ut i en gratängform.
3. Vispa ihop grädde, majsstärkelse och saffran i
en kastrull. Koka upp och krydda sedan med riven muskotnöt, salt och peppar. Rör ner osten och låt smälta.
4. Häll ostsåsen över blomkålen och gratinera i ug- nen i 15 minuter eller tills den har fått fint med färg.