Blomkålsburgare med tandooribönor

Jag är smått besatt av kikärtsmjöl som binder ihop grönsaker till fasta, fenomenala burgare. Här har jag tagit inspiration från indiska pakoras, men gjort dem som burgare. Du kan verkligen ta vilka grönsaker du vill, men jag har en förkärlek för blomkål.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Recept: Blomkålsburgare med tandooribönor

4 portioner

Blomkålsburgare
400 g blomkål, finhackad
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
½ tsk gurkmeja
2 dl kikärtsmjöl
1 tsk salt
1 dl vatten

Tandooribönor
2 burkar vita bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
2 dl naturell yoghurt, t ex havre- eller sojabaserad
1 msk tandoorikrydda
salt

Blomkålsburgare
1. Rör ihop samtliga ingredienser i en skål. Om smeten är för lös kan du röra ner mer kikärtsmjöl och är den för fast så tillsätter du någon tesked vatten.
2. Hetta upp generöst med olja i en stekpanna. Forma smeten till biffar och stek gyllene på båda sidor.

Servering
1. Blanda ihop ingredienserna till tandooribönorna i en skål.
2. Servera burgarna med tandooribönor, kokt havreris eller indiskt tunnbröd.