Blomkålsburgare med curry och mango chutney

De här burgarna görs på mixad blomkål. Man tror inte att det ska hålla ihop, men där kommer kikärtsmjölet in i bilden. Gul curry och mango chutney är för övrigt en kombo som är svår att tröttna på.

Det finns så mycket gott att göra vegetariska burgare på. De här görs alltså på blomkål och påminner lite om indiska kofta. Här är det kikärtsmjöl som håller ihop allt vilket även bidrar med härligt grönt protein. De här burgarna är även veganska om du väljer en äggfri majonnäs.

Recept: Vegetariska Blomkålsburgare med curry och mango chutney

4 portioner

1 blomkålshuvud, ca 800 g
2 dl kikärtsmjöl eller sojamjöl
1 msk gul curry
1 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
rapsolja att steka i

Vitkålssallad
4 dl strimlad vitkål
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk mango chutney
salt

Tabascomajonnäs
1 dl majonnäs
2 tsk Tabasco

Servering
hamburgerbröd
mango chutney

1. Skär blomkålshuvudet i buketter. Du kan även skära bort den yttersta delen av stammen och använda den inre mjällare delen.
2. Mixa blomkålen fint i en matberedare.
3. Blanda mixad blomkål, kikärtsmjöl och kryddor i en skål. Massera lätt så att blomkålen släpper sin vätska. Du kan även tillsätta någon matsked vatten om det behövs.
4. Forma smeten till burgare.
5. Hetta upp ett generöst lager med olja i en stekpanna. Stek blomkålsburgarna tills de blir gyllene på båda sidor.
6. Blanda vitkål, vinäger och salt i en skål. Massera kålen med händerna så att den mjuknar. Avsluta med att röra ner mango chutneyn.
7. Blanda majonnäs och Tabasco i en skål.
8. Fyll bröden med blomkålsburgare, kålsallad och Tabascomajonnäs.