Den här krämiga soppan kostar inte många kronor och mättar många. Perfekt att frysa in!

30 apr 2020

6-9 portioner

500 g torkade små vita bönor
3 purjolökar, skivade
4 vitlöksklyftor
, hackade
1 stort blomkålshuvud, hackat
2 tsk torkad timjan
2 liter vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
svartpeppar
eventuellt mer salt

1. Blötlägg de vita bönorna i 8 timmar eller över natten. Byt sedan vatten och låt koka i ca 1 timme.
2. Fräs purjolök och vitlök i lite olivolja. Löken ska bli mjuk och glansig. Tillsätt sedan blomkålshuvudet och timjan och låt fräsa lite till.
3. Häll nu ner vatten och buljongtärningar och låt koka upp. Låt allt puttra i ca 20 minuter eller tills blomkålen är mjuk.
4. Häll ner de kokta bönorna och låt allt gosa ihop sig. Ta kastrullen från plattan och mixa allt med en stavmixer. Ställ tillbaka på plattan och smaksätt med svartpeppar och eventuellt mer salt.
5. Servera med ett gott bröd eller egengjorda krutonger.