Blåbärsscones med citron

De här blåbärssconsen blir galet blå i färgen. Istället för smör används här grädde.

De här sconesen såg jag en variant av på nätet och tänkte att ”det här måste jag testa”. Istället för smör, som brukar vara det göttiga i scones, användes det istället grädde. Supersmidigt. Plus att jag ääälskar sconese och äter det i princip varje helg, så alltid kul med nya idéer.

Jag tinade blåbären först. Smeten blir lite kletigare då eftersom blåbären släpper vätska, men det är precis vad som gjorde de så himla blå i färgen. Du kan använda frysta men då kan du också behöva öka mängden grädde med ca 0,5 dl.

Blåbärsscones med citron

8 st

1 citron, rivet skal
0,75 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 msk lönnsirap
225 g frysta blåbär, tinade

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Blanda ihop citronskal, socker, vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt i en skål.
  3. Rör ner grädde, lönnsirap och tinade blåbär. Blanda väl.
  4. Klicka ut smeten till åtta scones på en bakplåtspappersklädd plåt. Toppa med lite havregryn.
  5. Grädda i 14-16 minuter.