Birka Cruises satsar på en helt vegansk meny!

Kryssningsfartyg har inte alltid varit en strålande plats att äta vego på, men nu går Birka Cruises all in! Här är hela listan samt recept!

I somras tog de fram en vegansk burgare som går att köpa i Bakfickan och veganska sallader till bufféerna, men nu går de ett steg längre. De lanserade den 1 oktober en helt vegansk kryssningsmeny, signerad Maximillian Lundin. Hurra!

Rätterna kommer att bytas ut tre gånger per år och består just nu av:

Långgrillad zucchini i rökmarinad med rostad vitlök, vit böncrème, grovkorning senap, picklad rödlök och rostade vallmofrön

Frasig kikärtspani med dill och spiskummin med côte d’Or-sås, pommes pavé och krämig bracciasallad

Sorbet på hallon med chokladcrème, cashewnötter, torkad hallonpuré och halloncrisp

birka_vegan2

Hallonsorbet, chokladcrème, cashewnötter, torkad hallonpuré, halloncrisp

För 4 personer

Hallonsorbet
100 g hallonpuré
45 g socker
75 g vatten
10 g glykos

Chokladcrème
1 avocado
2-4 dadlar
0,5 dl kakao
1 nypa vanilj
1 msk kokosolja

Halloncrisp och torkad hallonpuré
40 g hallonpuré
10 g citronsaft
10 g strösocker
0,7 g agar-agar

Koka upp vatten, socker och glykos till sorbeten. Koka tills sockret och glykosen smält. Låt svalna. Tillsätt hallonpurén. Kör i glassmaskin eller ställ in i frysen och rör om med jämna mellanrum tills den frusit klart. Mixa allt till chokladcrèmen till en slät massa. Ställ i kylen. Spritsa till små toppar. Till hallonpurén kokas samtliga ingredienser upp. Låt sätta sig i kylskåp till en fast gelé. Mixa till en slät massa med stavmixer. Stryk ut tunt på en silikonmatta och torka i ugn på 70 grader över natten.
För att göra torkad hallonpuré, ta den fasta gelén innan du mixat den och skär till kuber 1×1 cm stora. Torka i ugn på 70 grader 5-6 timmar.

Rosta cashewnötter och hacka grovt. Tillsätt lite flingsalt. Strö över vid servering.