Annons
Cape Ad

Billig tacodal

Läs mer

Recept: Sara Ask & Lisa Bjärbo Foto: Ulrika Pousette

Kaosvego

I Kaosvego (Ordfront förlag) bjuds det på enkel, god vegomat för en stressig vardag. Varierad grön mat som gör att du fortfarande kan få till glimrande middagar mitt i veckan.

Mat över?

Rester av grytan blir en god soppa om du späder den med lite vatten och smakar av med salt eller japansk sojasås. Toppa med överblivna tillbehör, exempelvis majs och koriander.

Billig vegomat

Att käka vego är i regel ett enkelt sätt att sänka sina matkostnader på utan att kompromissa med smaken. Ett jättebra tips är att börja ersätta t ex färs med linser eller bönor. Ett extra plus att du kan äta både svenskodlat och ekologiskt samtidigt som du äter billigare.

Recept: Tacodal

4 portioner

ris för 4 personer
3 vitlöksklyftor
rapsolja
en påse tacokrydda (ca 30 g)
3 dl torkade röda linser
3-4 dl vatten (beroende på hur tjock daal du vill ha)
2 ½ dl kokosmjölk (en liten tetra) alternativt havregrädde
400 g krossad tomat
eventuellt mer vatten att späda med
salt
peppar
chiliflakes

Gott till
hackade cashewnötter
majs
färsk koriander
lime
gurk- och paprikastavar
tortillachips

1. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
2. Hacka vitlöken och stek den mjuk i generöst med rapsolja i en gryta. Strö över tacokryddblandningen (eller egna kryddor, se rutan) och rör runt. Tillsätt mer olja om det ser ut att börja bli torrt.
3. Häll i linser, vatten och kokosmjölk och låt koka upp. Sänk värmen och låt puttra med locket på glänt i 10-15 minuter. Rör om då och då så att grytan inte bränner fast. Tillsätt de krossade tomaterna. Anledningen till att du inte ska tillsätta dem direkt är att det tar längre tid för linserna att bli mjuka tillsammans med de lite syrligare tomaterna.
4. Tillsätt eventuellt lite mer vatten till önskad konsistens och koka några minuter tills linserna känns mjuka. Smaka av med salt och peppar eller chiliflakes för lite mer hetta. Servera med ris, cashewnötter och tillbehör.