Annons
Cape Ad

Billig gottfärssås på gula ärtor

Många glömmer bort att gula ärtor kan användas till mer än ärtsoppa… använd dem till färs! Här kommer en vegetarisk färssås som är supergod till pasta och extremt billig att laga.

Här har vi tagit hjälp av Hanna Olvenmark som bidrog med flera billiga recept till tidningen VEGO. Hanna som gör billig mat både för vardag, fest och utflykter har här gjort en ”färssås” där hon istället för kött använder gula linser. Mums!

Billig veckomeny

Få kan billig mat som Hanna Olvenmark aka. Portionen under tian. Att laga billigt under veckan är inte svårt och ett enkelt första steg är att satsa på gröna linser och bönor. Ett enkelt tips är att ta vardagsmaten som du brukar äta och vegofiera dvs. byta ut köttet, i det här fallet färsen i en bolognese, mot en grön motsvarighet som linser eller bönor.

Billig husmanskost

Många av de rätter som hör till husmanskost eller mångas vardagsfavoriter är enkla att vegofiera. När det gäller rätter med färs, t ex färssåser, kan du antingen testa den populära belugalinsen istället för färs, eller som vi gör här med gula ärtor.

Billig vegetarisk mat

Som sagt, det är väldigt enkelt att laga billig vegetarisk mat. Bara genom att byta kött mot baljväxter, om det så är i grytor, biffar, bollar eller tacos, så sparar du direkt mycket pengar. Att du dessutom kan välja mycket svenskodlat och ekologiskt till låga priser är ett stort plus.

Billig gottfärssås på gula ärtor

4 portioner

3 dl torkade gula ärtor
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
olja att steka i
2 dl rött vin
4 dl krossade tomater
3-4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk sambal oelek
2 morötter, rivna
2 tsk torkad timjan
salt
svartpeppar

pasta för 4 personer

  1. Blötlägg de gula ärtorna i rikligt med vatten i minst 12 timmar.
  2. Häll av vattnet till de gula ärtorna. Mixa till en halvgrov färs.
  3. Fräs gul lök och vitlök mjukt i olja tillsammans med tomatpurén. Låt fräsa ihop i ett par minuter. Lägg i gulärtsfärsen och rör runt.
  4. Slå på det röda vinet och låt koka på medelvärme i ca 10-15 minuter. Späd eventuellt med lite vatten om det börjar koka torrt. Slå på de krossade tomaterna och några deciliter vatten. Smula i buljongtärningen och låt småputtra i ca 30 minuter. Rör runt då och då, kolla så att det inte blir för torrt (fyll i så fall på med lite vatten).
  5. Koka pastan.
  6. Rör ner sambal oelek och morötterna i såsen. Smula ned timjan. Låt puttra några minuter till. Smaka av med salt och peppar och servera till pastan.