Bilder och video från VEGOs vegetariska ”kräftskiva”

I fredags så startade en ny tradition: VEGOs vegetariska ”kronskiva” tillsammans med Junibacken. 100 gäster, fantastisk mat och dryck och många skratt. Här är bilderna!

Foto: Linus Hallgren   Film: Jonas Forslund

Jag, Mattias, var så förbaskat trött på att folk tror att man inte kan ha kul, festa, fira högtider och hålla liv i mattraditioner när man äter veganskt. En vegetarisk kräftskiva tänkte jag! Det är ett klockrent tillfälle att sitta och slafsa med kronärtskockor, umgås med andra vegoälskare och visa hela världen att vi har minst lika kul som vegosar. Och vilken jäkla succé det blev! Kolla in videon för att verkligen få en känsla. Det här var ett samarbete mellan VEGO och underbara Junibacken som verkligen gjorde ett makalöst bra jobb.

Kokt kronärtskocka + dippsåser x 2

Kantarellpaj och smördegspizza

Hallon- och mandeltårta

Vi började med bubbel och snittar i entrén på Junibacken, beläget på vackra Djurgården i Stockholm. Det var dels snittar med skagenröra gjord på kronärtskockshjärtan samt små strutar med kantarellkräm och friterad persilja.

100 personer blev det totalt, alla glada vegoälskare.

Efter minglet tog vi plats uppe i Villa Villekulla där det var uppdukat med kronärtskockor, krondill i vaser, bröd och dippsåser. Lokalen badade i vackert ljus från solnedgången och vi såg ut över Skeppsholmen, Slottet, Nationalmuseum, Strandvägen. Det var minst sagt magiskt.

Alla bar självklart obligatoriska hattar med kronärtskockor på, som sig bör.

Vi hade en strålande trubadur, Johan Briese, som underhöll med sång och snapsvisor hela kvällen.

Här ser ni lite av maten som det bjöds på. Dillkokta kronärtskockor, färskostspread med örter, dill- och tomatdipp, potatissallad, smördegspizzor med vegansk fetaost och picklad rödlök, samt kantarellpaj.

Det fanns även en brutalt god pesto, romsås och flera olika sorters egenbakat bröd. Allt var självklart helt växtbaserat.

Efterrätten var en helt galet god mandeltårta med italiensk maräng på kikärtsspad, hallonmousse och kanderade mandlar.

Maten var ett samarbete mellan VEGO-Mattias, men framförallt stjärnan Johanna Nystedt, köksmästare på Junibacken.