Annons
Cape Ad

Engångsbestick gjorda av potatis!?

Pontus Törnqvist har vunnit pris för sin ”Potato Plastic” som är ett miljövänligt alternativ till plast i engångsprodukter och förpackningar.

Han är den första vinnaren någonsin av James Dyson Award i Sverige.

Flera miljoner ton plast hamnar i naturen varje år1 och engångsartiklar av plast bidrar till nedskräpningen.
Bakom potato plastic står alltså Pontus Törnqvist, 24, vinnare av svenska upplagan av den internationella ingenjörstävlingen James Dyson Award. Detta är första året som tävlingen går av stapeln i Sverige.
Potato Plastic består endast av potatisstärkelse och vatten, som värms upp till den grad att vätskan förtjockas. Därefter placeras vätskan i formar och hettas upp till fast substans. Materialet är ett slags termoplast vilket betyder att det är formbart, och kan därmed formas till allt från bestick, sugrör och salt- & pepparpåsar. I och med att Potato Plastic är skapat av potatisstärkelse som är biologiskt nedbrytbart innebär det att produkten förmultnar två månader efter att det hamnat i naturen.
Pontus Törnqvist studerar Industriell Design vid Lunds Universitet, och är ursprungligen från Göteborg. Tack vare vinsten i James Dyson Award får han 22 000 kr för att utveckla Potato Plastic – och en chans att vinna den internationella finalen av tävlingen.
– En stor del av plasten som hamnar i naturen kommer från snabbmatsindustrin. Vi behöver bättre alternativ! Potato Plastic kommer från jorden och kan komposteras utan att det är skadligt för naturen. Idén kan också anpassas till andra länder och efter vad man odlar just där, säger Pontus Törnqvist.