Belugalinsen är min favoritlins eftersom den är så användbar, behåller sitt tuggmotstånd även som kokad och är så brutalt vacker. Ja, den är som gjord för den här läskigt mörka linsrätten med hoisinsås. Hoisinsås är en tjock, söt sojasås som är god att ringla över det mesta.

10 dec 2019

Det här receptet kommer från Mattias Kristianssons kokbok ”Vego – snabbt och enkelt”.

2 dl belugalinser
1 gul lök, finhackad
1 röd paprika, hackad
1 klyfta vitkål, hackad
rapsolja att steka i
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater à 400 g
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl hoisinsås
salt
svartpeppar

Till servering
risnudlar eller ris

1. Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av.
2. Fräs gul lök, paprika och vitkål i lite rapsolja. Allt ska mjukna och få lätt med färg.
3. Rör ner tomatpuré, krossade tomater, buljongtärning och hoisinsås. Lägg på ett lock och låt sjuda i 5 minuter.
4. Rör ner de kokta linserna och späd eventuellt med lite vatten så att såsen får en bra konsistens.
5. Smaka av med salt och peppar. Serve- ra med risnudlar eller ris.