Tofu och grönsaker älskar att bada i marinad och ja, man kan göra det superenkelt för sig och bara köra på just en marinad. Eller så kan man satsa på en riktig BBQ- fest och köra en kryddig rub (som man gnider in i tofun) och en barbecuesås som man sedan penslar allt med under grillningen. Värt allt arbete, tro oss.

10 maj 2018

4 portioner

Inte
sugen på tofu? Testa valfritt vegokött, svamp eller fasta grönsaker som zucchini, aubergine, paprika…

400 g fast tofu

BBQ-rub
2 msk farinsocker
2 tsk paprikapulver
2 tsk senapspulver
1 tsk mald svartpeppar
1 msk flingsalt

1. Skär tofun i tjocka skivor och lägg på en tallrik.
2. BBQ-rub Blanda ihop samtliga ingredienser till rubben och gnid in den i tofun. Plasta in och låt stå i kylskåpet i allt från 30 minuter till några timmar. Ju längre det får stå desto mer smak tar det åt sig.

BBQ-sås
1. Blanda ihop ketchup, vatten, farinsocker, mörk sirap, äppelcider-
vinäger, paprikapulver och rivna vitlöksklyftor i en kastrull. Låt koka ihop i några minuter tills såsen tjocknar något.
2. Pensla tofuskivorna med BBQ-såsen och lägg sedan på en het grill. Grilla tills de får fint med färg, vänd och pensla med ytterligare sås. Lägg över på ett serveringsfat och pensla eventuellt med resterande sås.