Annons
Cape Ad

Bataatis macaan iyo qudrat la shiilay – somalisk sötpotatisröra med stekta grönsaker och majsbröd

Syrlig, söt och riktigt het sötpotatisröra som toppas med stekta grönsaker. Det här är en av mina favoriter till fredagmyset.

Recept: Khadija Mohamud  Foto: Eva Hildén

Följ Khadija
Glöm inte att följa Khadija på Instagram khadijaskitchen.se och kolla in hennes hemsida khadijaskitchen.se. Du måste även köpa hennes första bok Khadijas kök.

Bataatis macaan iyo qudrat la shiilay – somalisk sötpotatisröra med stekta grönsaker och majsbröd

4 portioner

Sötpotatisröra
400 g sötpotatis
1 rödlök
2 tomater
2–3 röda chilifrukter
2 salladslökar
1–2 dl hackad färsk koriander
2 lime, saften
½ dl olivolja att steka i
1 tsk malen spiskummin
1–2 dl hackad färsk koriander
2 lime, saften
½ dl olivolja att steka i
1 tsk malen spiskummin
½ tsk paprikapulver
½ dl hett vatten
salt och peppar

Stekta grönsaker
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 potatisar
2 morötter
1 röd paprika
1 grön paprika
olja att steka i
½ grönsaksbuljongtärning
½ dl vatten
2 msk hackad färsk koriander
salt och peppar

Servering
muufo, majsbröd

Sötpotatisröra
1. Skala sötpotatisen och skär den i 2×2 cm stora bitar. Koka i lättsaltat vatten i 15–20 minuter. Sila av och låt vattnet rinna av ordentligt.
2. Skala och finhacka rödlöken. Hacka tomater, chili och salladslök.
3. Mosa den kokta sötpotatisen lite grovt med en potatisstöt och tillsätt alla övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Stekta grönsaker
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala potatis och morötter och skär dem i tunna stavar. Strimla paprikorna.
2. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök i några minuter. Lägg i potatis och morötter och fräs under omrörning i 2 minuter. Tillsätt paprikan, smula ner buljongtärningen och häll i vattnet. Lägg på locket och låt småkoka tills grönsakerna har blivit mjuka.
3. Toppa med koriander och servera tillsammans med sötpotatisröra och mjukt majsbröd, muufo.