Bästa mellanmålen med Hanna Olvenmark

Hanna Olvenmark är aktuell med en ny bok – Mellanmålen. Enkla och hälsosamma mellanmålen för alla tillfällen när du behöver lite extra energi.

Foto: Ulrika Pousette

Hanna Olvenmark, även känd som ”Portionen under tian” har släppt flera kokbokssuccéer genom åren. Nu är hon aktuell med boken Mellanmål – en smått fantastisk bok med tips på en rad varierade och roliga mellanmål. Även roliga och smarta sätt att trolla in baljväxter i vardagen.

Följ Hanna på instagram @portionenundertian och kolla in hennes hemsida undertian.se här.

Mellanmålen

I Hanna Olvenmarks senaste bok Mellanmålen – Recept och tips för en enklare vardag (Ordfront) delar Hanna med sig av enkla, klimatsmarta, billiga och hälsosama mellanmål. Tänk bollar, bröd, drycker, bars, nyttiga fikaalternativ, muffins, röror, pizzabullar mm.

Berätta lite om din bok Mellanmålen!
– Under åren som jag har jobbat med Portionen under tian är tips och förslag på Mellanmål varit något som ofta dyker upp som ett önskemål om att jag ska göra mer av, och även en önskan om en bok helt dedikerad det. Under de senaste åren när mitt liv har berikats med två barn har jag själv också känt behov av en sådan bok för att snabbt och enkelt kunna få förslag på mellanmål. Dels för barnen, men även för mig själv! Så när jag började jobba igen efter min senaste föräldraledighet så kände jag att det var dags att göra den där boken. För att göra vardagen lite enklare, lite godare och lite grönare!

Vilken typ av mellanmål hittar man i boken?
– Boken heter ju Mellanmålen, men min tanke med den är att den ska symbolisera alla mål som inte är lunch eller middag. Dvs. tipsen och råden kan användas till frukost, kvällsfika, utflykten, innan-träningen-målet, överleva-på- en-lekplats-målet. Så det är väldigt många olika sorters mellanmål. Pålägg, bröd, fröknäcke, smoothies, olika sorters matiga kakor, bollar, piroger, glassar, bars med mera. Jag  har försökt att skapa en bra bredd av olika sorters mellanmål som också kan förvaras på olika sätt, såsom kyl, frys och rumstemperatur.

Hur ska ett bra mellanmål vara?
– Det finns idag inga rekommendationer som säger att vi ska äta si eller så mycket mellanmål, då det behovet varierar på vem det är. Vissa behöver inte äta mellanmål alls. Det som styr vårt behov på hur våra måltider bör se ut är ju vårt energi- och näringsbehov och det är ju då olika för oss alla. Det varierar också genom livet. Men grovt kan man säga att mellanmålen ju då gärna får ge oss det som vi inte får i oss via våra huvudmål.

De allra flesta äter för lite fullkorn, fiber, baljväxter, grönsaker t ex så det är bra om det kan innehålla lite av det. En person som tränar väldigt mycket kanske behöver ha något mellanmål med extra protein för att tillgodose sitt behov.

En relativt vanlig brist är järnbrist, så för den som behöver få i sig lite extra järn får gärna ett mellanmål innehålla lite extra järn osv. Jag själv är en person som blir mätt ganska snabbt, och behöver äta flera mål om dagen för att få i mig tillräckligt med energi. Det är ju också bra om mellanmålet inte är så stort att vi inte orkar äta mat sen, nu tänker jag lite mer på barn som kan bli ”mellismätta”. Det gäller även stora barn också, dvs. vuxna. Tanken är att ju inte att vi ska äta hela tiden, men att det lilla målet är tillräckligt för att vi inte ska bli vrålhungriga och slänga i oss första bästa skit samtidigt som det inte gör oss proppmätta så att vi inte äter andra näringsrika måltider. 

Vad är fördelarna med att göra egna mellanmål vs. Att köpa?
– En stor fördel är ju ofta att det blir betydligt billigare än att ”nödköpa” i butik. Är det något vi gör ofta så finns det ofta många kronor att spara på att ligga steget lite före. En annan fördel att vi kan preppa med det som vi vill få i oss mer och helt enkelt undvika att köpa skräp. En fördel jag själv uppskattar är den mentala avslappningen av att ha det med mig, eller i kylen/frysen/skafferiet så att jag slipper tänka på hur jag ska lösa kommande mellanmål. Jag är också en person som blir sjukt sur när jag är hungrig, så jag tror också att min omgivning uppskattar det! 

Jag har också försökt att förmedla i boken att med lite framförhållning och prepp så kan göra transportsträckan till en härlig stund lite kortare. Mellanmål är t ex utflyktens allra bästa vän, och genom att ha ett litet lager i frysen som är lät att ta fram så kan vi enklare få till de där goa stunderna i livet. Eller det är något jag i alla fall vill inspirera till. Häromveckan fick jag själv en jättefin spontankväll i skogen då jag plockade ur piroger ur frysen, hackade snabbt upp en sallad och cyklade till en sjö och satt där och åt. Och vips blev mellanmålen en alldeles underbar utemiddag! 

Du använder mycket baljväxter i dina mellanmål. Kan du säga något om det?
– Ja, baljväxter är ju fantastiska och vi behöver äta mer av dem! Dels ur klimataspekt, men också ur hälsosaspekt. Och de är så billiga. Med mina mellanmålsrecept har jag försökt visa att det går utmärkt att slänga i lite baljisar även i de mindre målen. Givetvis finns det olika röror som är goda att ha på mackan, eller doppa grönsaker i. Men också kakor, smoothies och andra sätt. Så jag hoppas att recepten ger lite mer förslag på hur vi kan få in ärtor, bönor och linser i lite fler mål helt enkelt. Har du själv några favoriter i boken?Ja, det har jag! Jag tycker särskilt mycket om havreriscaken, kompottgrottorna och gråärtshummusen. Och grötbrödet är så himla, enkelt och smidigt att göra så det har jag ätit väldigt mycket av den senaste månaden, perfekt till frukost!