Bästa kanelbullarna (vegan)

Kanelbullar går jätteenkelt att göra veganskt. Saftiga, fluffiga och fyllda med en härlig fyllning.

Kanelbullar är en svensk klassiker som alla älskar. Du hittar de på alla caféer och bagerier men bäst är ju alltid att baka själv. Få saker slår nybakade kanelbullar och ett glas med mjölk. Att göra just veganska kanelbullar är enklare än många tror, ja det är faktiskt bara att ersätta mejeriprodukterna med växtbaserade alternativ.

Veganska kanelbullar

Kanelbullar blir ruskigt bra utan animaliska produkter. Du kan hitta färdiga på både Pressbyrån och i frysdisken i matbutikerna, men bäst blir de om du bakar själv. Du ersätter enkelt mjölken med ett växtbaserat alternativ och samma med smöret.

Kanel

Kanel är faktiskt barken på olika träd inom kanelsläktet. Den torkas och blir då till kanelstänger eller så mals den till ett fint pulver som bland annat används i kanelbullar.

Saftiga kanelbullar

Alla har sina trick för att få till de saftigaste och fluffigaste bullarna. För fluffigheten är min hemlighet yoghurt och ljus sirap i degen, det är oslagbart. För fyllningen tycker jag det mer handlar om att vara riktigt generös med både smör och socker.

Recept: Bästa kanelbullarna

50 st

Vetedeg
100 g mjölkfritt margarin
5 dl mjölk, t ex soja-, mandel- eller havremjölk
50 g jäst
2 ½ dl naturell yoghurt, t ex soja-, mandel- eller havreyoghurt
1 ½ dl ljus sirap eller strösocker
½ tsk salt
20 dl vetemjöl

1. Smält margarinet i en kastrull. Häll ner mjölken och låt bli fingervarmt.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över den ljumma vätskan och blanda så att jästen löser sig.
3. Rör ner yoghurt, ljus sirap, salt och vetemjöl. Du ska få en hyfsat lös deg, men inte för klibbig.
4. Knåda degen i 10 minuter med hjälp av en hushållsassistent. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 timme.

Fyllning
200 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
1 ½ dl strösocker
2 msk mald kanel

Dekoration
mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
1 dl pärlsocker
ev. sockerlag att pensla med, se nedan

1. Kavla ut degen till en stor rektangel.
2. Vispa ihop margarin, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred ut över hela degen.
3. Rulla ihop degen från långsidan. Skiva degrullen i 2 cm tjocka skivor.
4. Lägg skivorna med snittytan nedåt i pappersformar och ställ på bakplåtar. Platta till med handflatan. Täck med en bakhandduk och låt jäsa i 1 timme.
5. Pensla bullarna med mjölk och strö över pärlsocker. Grädda på 250 grader i ca 12 minuter.
6. Pensla eventuellt de nygräddade kanelbullarna med sockerlag.

Tips!
Glansigare bullarKoka upp 1 dl strösocker och ½ dl vatten i en kastrull. Rör om så att sockret löser upp sig helt. Häll över i en skål och låt svalna. Pensla bullarna eller längderna med sockerlagen när de kommer ut från ugnen så blir de vackert glansiga och håller sig saftigare längre.