Det här kan vara de godaste kanelbullarna någonsin! Saftiga, fluffiga och mättade med fyllning.

3 Okt 2018

Vetedeg
100 g mjölkfritt margarin
5 dl mjölk, t ex soja-, mandel- eller havremjölk
50 g jäst
2 ½ dl naturell yoghurt, t ex soja-, mandel- eller havreyoghurt
1 ½ dl ljus sirap eller strösocker
½ tsk salt
20 dl vetemjöl

1. Smält margarinet i en kastrull. Häll ner mjölken och låt bli fingervarmt.
2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över den ljumma vätskan och blanda så att jästen löser sig.
3. Rör ner yoghurt, ljus sirap, salt och vetemjöl. Du ska få en hyfsat lös deg, men inte för klibbig.
4. Knåda degen i 10 minuter med hjälp av en hushållsassistent. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 timme.

Fyllning
200 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
1 ½ dl strösocker
2 msk mald kanel

Dekoration
mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
1 dl pärlsocker
ev. sockerlag att pensla med, se nedan

1. Kavla ut degen till en stor rektangel.
2. Vispa ihop margarin, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred ut över hela degen.
3. Rulla ihop degen från långsidan. Skiva degrullen i 2 cm tjocka skivor.
4. Lägg skivorna med snittytan nedåt i pappersformar och ställ på bakplåtar. Platta till med handflatan. Täck med en bakhandduk och låt jäsa i 1 timme.
5. Pensla bullarna med mjölk och strö över pärlsocker. Grädda på 250 grader i ca 12 minuter.
6. Pensla eventuellt de nygräddade kanelbullarna med sockerlag.

Tips!

Glansigare bullar
Koka upp 1 dl strösocker och ½ dl vatten i en kastrull. Rör om så att sockret löser upp sig helt. Häll över i en skål och låt svalna. Pensla bullarna eller längderna med sockerlagen när de kommer ut från ugnen så blir de vackert glansiga och håller sig saftigare längre.

Relaterade artiklar