Bästa hummusen – recept och tips

Hummus kan smaka galet olika beroende på vem som har gjort den, var när och hur. Här är mina tips på hur du får till den godaste, krämigaste och bästa hummusen ever!

Jag fullkomligt älskar hummus. Det är bästa tillbehöret till så mycket, både i en falafelrulle eller som en enkel ”dippsås” tillsammans med nybakat pitabröd. Det är tyvärr väldigt vanligt att man inte alltid får den godaste hummusen, det är därför jag tog fram ett recept med tips på hur du får till den krämigaste och godaste hummusen hemma. För hummus kan verkligen bli drömmigt god om du gör den rätt. Len som sammet och fyllig som inget annat.

De två komponenterna skulle jag säga är Tehinasås och egenkokta kikärter. Tehinasåsen består av tahini, citron, vatten och lite spiskummin. Jag tycker det är lättare att göra såsen för sig och göra den superbra, sedan mixa med kikärterna, annars är det svårare att tweeka till konsistens och smak i efterhand.

hummus

Koka egna kikärter… och mixa länge!

Koka egna kikärtor. Köp inte på burk. Ja, det låter jobbigt och snobbigt men det gör faktiskt riktigt stor skillnad. Du blötlägger de dagen innan och kokar sedan. Det är minimalt med arbete, mest väntan. Du kommer få en så mycket krämigare och lenare hummus.

Och mixa…så…länge. När du tror att du är klar, mixa lite till. Jag är inte 100% nöjd med den ovan eftersom jag tror att jag hade kunnat stå ut i någon minut till, men men.

tahini

Tahini

Använd bra tahini (sesampasta). Tahini har en fyllig, sträv och liten bitter smak som är ett måste i hummus. Den man kan köpa i vanliga matbutiker är ibland lite för fast för min smak. Går du till butiker med mellanöstern-inriktning har de en rinnigare, slätare variant som jag fullkomligt älskar (Alwadi). Även Zeina har en egen nu.

Det ska även vara mycket tahini i. Många som är vana vid butikernas hummus får en chock av den kraftiga tahinismaken i riktigt mumsig hummus, men det är så det ska vara!

bikarbonat

Bikarbonat är hemligheten.

Tricket för att få en riktigt krämig hummus är att blötlägga och koka kikärterna tillsammans
med bikarbonat. Och koka de ordentligt, tänk överkokta. Bikarbonatet gör att skalet på kikärtan bryts ner och blir mjukt, vilket i sin tur gör att din hummus blir krämigare än någonsin.

hummus

Fler hummus-tips

Citron. Citronsaft är en viktig komponent eftersom det balanserar upp den feta tahinin och ger en behövlig syra till kikärterna. Och det är nypressad citronsaft som gäller här.

Ingen olja. Jag använder aldrig olja i min hummus, däremot så ringlar jag det över den färdiga. Men det här är bara en smaksak.

Ta det lugnt med vitlöken. Vissa verkar tro att hummus är en vitlökssås, det är det inte. Den ska bara ha en liten hint av vitlök.

Recept: Vår bästa Hummus

5 dl

2,5 dl torkade kikärter
1+1 tsk bikarbonat

Tehinasås
1 vitlöksklyfta, riven
1 dl citronsaft, ca 3 citroner
1,5 dl tahini
0,5 tsk spiskummin
1 tsk salt
1,75 dl vatten

1. Lägg kikärterna och 1 tsk bikarbonat i en skål och täck med vatten. Låt stå i 8 timmar eller över natten.
Byt vatten och koka kikärterna tillsammans med 1 tsk bikarbonat i minst en timme tillsammans, eller tills de är riktigt mjuka.

Tehinasås
1. Släng ner vitlöksklyftor och citron i en mixer. Mixa till en puré. Pressa den genom en sil så att du bara får citron- och vitlökssaft kvar. Då försvinner även en del av vitlökens bitterhet.
2. Häll ner citron- och vitlökssaft, tahini, spiskummin och salt i en skål. Vispa ihop.Vispa nu ner lite vatten i taget tills du har en riktigt rinnig sås. Klar!
3. Häll ner de kokta kikärterna och 3,5 dl av tehinasåsen i en matberedare. Mixa i flera minuter tills du har en slät sås. Känns hummusen för tjock, mixa ner lite mer vatten.Smaka av med salt.