Bästa hummusen – recept och tips

Jag älskar hummus. Men hummus är inte hummus är inte hummus. Hummus kan smaka galet olika beroende på vem som har gjort den, var när och hur. Här är mina tips på hur du får till den godaste hummusen ever!

• Koka egna kikärtor. Köp inte på burk. Ja, det låter jobbigt och snobbigt men det gör faktiskt riktigt stor skillnad.
• Överkokta kikärter. Jepp, du läste rätt. Det gör hummusen extra krämig. Jag inte bara blötlägger kikärterna med bikarbonat, jag kokar de även med dem för att de ska brytas sönder och bli extra mosiga.
• Mixa…så…länge. När du tror att du är klar, mixa lite till. Jag är inte 100% nöjd med den ovan eftersom jag tror att jag hade kunnat stå ut i någon minut till, men men.
• Använd bra tahini (sesampasta). Den man kan köpa i vanliga matbutiker är ibland lite för fast för min smak. Går du till butiker med mellanöstern-inriktning har de en rinnigare, slätare variant som jag fullkomligt älskar.
Det ska även vara mycket tahini i. Många som är vana vid butikernas hummus får en chock av den kraftiga tahinismaken i riktigt mumsig hummus, men det är så det ska vara!
• Tehinasås är ena komponenten, kikärter den andra. Tehinasåsen består av tahini, citron, vatten och lite spiskummin. Jag tycker det är lättare att göra såsen för sig och göra den superbra, sedan mixa med kikärterna, annars är det svårare att tweeka till konsistens och smak i efterhand.
• Ingen olja. Jag använder aldrig olja i min hummus, däremot så ringlar jag det över den färdiga. Men det här är bara en smaksak.
• Ta det lugnt med vitlöken. Vissa verkar tro att hummus är en vitlökssås, det är det inte. Den ska bara ha en liten hint av vitlök.

Hummus, 5 dl
2,5 dl torkade kikärter
1+1 tsk bikarbonat

Tehinasås

4 vitlöksklyftor
1 dl citronsaft
2,5 dl tahini
0,5 tsk spiskummin
1 tsk salt
1,75 dl vatten
ev. 1 dl vatten

1. Lägg kikärterna och 1 tsk bikarbonat i en skål och täck med vatten. Låt stå i 8 timmar eller över natten.
Byt vatten och koka kikärterna tillsammans med 1 tsk bikarbonat i minst en timme tillsammans, eller tills de är riktigt mjuka.

Tehinasås
1. Släng ner vitlöksklyftor och citron i en mixer. Mixa till en puré. Pressa den genom en sil så att du bara får citron- och vitlökssaft kvar. Då försvinner även en del av vitlökens bitterhet.
2. 
Häll ner citron- och vitlökssaft, tahini, spiskummin och salt i en skål. Vispa ihop.
Vispa nu ner lite vatten i taget tills du har en riktigt rinnig sås. Klar!
3. Häll ner de kokta kikärterna och 3,5 dl av tehinasåsen i en matberedare. Mixa i flera minuter tills du har en slät sås. Känns hummusen för tjock, mixa ner lite mer vatten.
Smaka av med salt.