Bästa vegetariska chiligrytan från Bosh

Den här mustiga, rökiga, mörka och kaxiga chiligrytan är kanske den mest smakrika vi har ätit. Smaken kommer från svampbasen och förhöjs av otraditionella ingredienser som sojasås, balsamvinäger, lönnsirap och choklad. Du ska absolut låta den stå och småputtra om du har tid. Den är så god, så god – du kommer att bli mållös över resultatet.

6 portioner

400 g svamp olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
30 g färsk koriander
2 rödlökar, finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 färska röda chilifrukter, finhackade
1 selleristjälk, i mindre bitar
1 röd paprika, i mindre bitar1 msk tomatpuré
2 ½ dl rött vin
2 tsk sojasås
1 tsk balsamvinäger
2 burkar krossade tomater à 400 g
1 burk svarta bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
1 burk kidneybönor à 400 g, ca 3 dl kokta
1 ½ tsk lönnsirap
10 g mörk choklad

Kryddblandning
1 tsk chilipulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
½ tsk malen kanel
½ tsk torkad oregano
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
1 lagerblad

1. Kör svampen i en matberedare på pulsfunktionen tills den är riktigt finhackad (du kan hacka den för hand om du vill, men det går snabbare och blir lite bättre med en matberedare).
2. Häll lite olja i stekpannan. Så fort oljan är tillräckligt het tillsätter du svampen, salt och peppar, och steker i 5 minuter. Ta pannan från värmen, häll över svampen i en skål och ställ den åt sidan.
3. Repa av bladen på koriandern och lägg åt sidan. Finhacka korianderstjälkarna.
4. Häll olja i kastrullen. Tillsätt lök, vitlök, korianderhack och chili i den heta kastrullen och låt fräsa i 5-10 minuter under ständig omrörning. Tillsätt selleri och paprika i kastrullen och rör om.
5. Tillsätt kryddblandningen och blanda väl. Rör ner tomatpuré för både färgens och smakens skull. Häll vin, sojasås och balsamvinäger i kastrullen och höj värmen. Rör om hela tiden tills vätskan har reducerats med två tredjedelar och alkoholdoften har avtagit.
6. Tillsätt krossade tomater, rör om och låt sjuda i 5 minuter tills såsen är märkbart tjockare.
7. Låt bönorna rinna av och tillsätt i kastrullen tillsammans med lönnsirap, mörk choklad och svamphack. Blanda väl och sänk sedan värmen rejält. Låt sjuda utan lock, rör om då och då, tills chilin känns riktigt tjock (minst 10 minuter). Du kan låta grytan sjuda ännu längre och därmed få fram smakerna ännu mer, späd då med vatten om det behövs för konsistensens skull.
8. Ta upp lagerbladet. Rör ner korianderbladen och servera chiligrytan.

 

Recept: Henry Firth och Ian Theasby Foto: Lizzie Mayson

Kokboken Bosh! (Tukan förlag) har kapitel som snabblagat, paradrätter, smårätter och desserter. Njutningen är i fokus och rätterna är garanterade succéer i blandad svårighetsgrad. Ett måste för vegoälskaren, både ny som erfaren.