Gratänger är gott året runt. Här har vi kryddat den med basilika och soltorkade smaker, allt för att skynda på våren och sommaren.

9 Apr 2018

4 portioner

Inte sugen på vegokött? Ersätt med kikärter eller valfria bönor.

ca 400 g valfritt vegokött, t ex sojabitar, vegobitar eller fast tofu
6 soltorkade tomater
1 kruka basilika
1 msk dijonsenap
2 vitlöksklyftor
2 dl naturell yoghurt, t ex sojayoghurt
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
½ msk flytande grönsaksbuljong
salt
svartpeppar
eventuellt
2 dl riven ost, t ex mjölkfri

1. 

Sätt ugnen på 200 grader.
2. Stek vegoköttet i lite olja tills det får fint med färg. Sprid ut i botten av en gratängform.
3. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och hacka basilikan fint. Blanda ihop med dijonsenap, rivna vitlöksklyftor, yoghurt, grädde, grönsaksbuljong, salt och svartpeppar i en skål. Häll över vegoköttet. Toppa eventuellt med riven ost.
4. Gratinera i 20 minuter tills allt får fint med färg.
5. Servera gratängen tillsammans med pasta, råris, hirs, quinoa eller en god sallad.