Annons
Cape Ad

Vegetarisk Basilikagratäng med soltorkade tomater

Gratänger är gott året runt. Här har vi kryddat den med basilika och soltorkade smaker, allt för att skynda på våren och sommaren.

4 portioner

Inte sugen på vegokött? Ersätt med kikärter eller valfria bönor.

ca 400 g valfritt vegokött, t ex sojabitar, vegobitar eller fast tofu
6 soltorkade tomater
1 kruka basilika
1 msk dijonsenap
2 vitlöksklyftor
2 dl naturell yoghurt, t ex sojayoghurt
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
½ msk flytande grönsaksbuljong
salt
svartpeppar
eventuellt
2 dl riven ost, t ex mjölkfri

1. 

Sätt ugnen på 200 grader.
2. Stek vegoköttet i lite olja tills det får fint med färg. Sprid ut i botten av en gratängform.
3. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och hacka basilikan fint. Blanda ihop med dijonsenap, rivna vitlöksklyftor, yoghurt, grädde, grönsaksbuljong, salt och svartpeppar i en skål. Häll över vegoköttet. Toppa eventuellt med riven ost.
4. Gratinera i 20 minuter tills allt får fint med färg.
5. Servera gratängen tillsammans med pasta, råris, hirs, quinoa eller en god sallad.