Vad tänker du när du hör basilikaglass? Jag tänkte ingenting första gången jag smakade den. Jag trodde för det första att det var en kardemummaglass, möjligtvis med inslag av lakrits. Jag såg att den var grön, men kände ingen pistagesmak. Jag slogs också av att det var en av de godaste glassar jag någonsin ätit. Sedan dess har jag gjort den så många gånger, alltid på sommaren och tillsammans med färska jordgubbar. På grund av att jag gissade på kardemumma har jag börjat krydda upp den med det och det är en sådan fullträff.

Vegofavoriter
I Mattias Kristianssons kokbok Vegofavoriter (Bokförlaget Semic) samsas varmrätter, smårätter och desserter i en salig blandning. Allt enligt mottot ”det godaste jag någonsin har ätit”.

ca 5 dl
2 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
1,5 dl strösocker
4 dl vispgrädde, t ex soja- eller havregrädde
0,5 tsk stött kardemumma
en nypa salt
1 kruka färsk basilika
1. Värm mjölk och strösocker under omrörning tills blandningen precis börjar sjuda.
2. Ta av från värmen och rör ner övriga ingredienser. Mixa slätt med en mixerstav eller blender.
3. Kyl blandningen i kylskåpet och kör den sedan i en glassmaskin.