Bärta tandoori – en favorit på grillen!

Indisk tandoori på bästa Bärta helbit! Till en krämig sallad inspirerad av klassikern aloo gobi.

*I  samarbete med Bärta*

Jag älskar verkligen att grilla men vet också att många har lite problem med vad de ska lägga på grillen. Man vill ju inte stå där med trötta grönsaker och leka glad när det finns så mycket härligare där ute. Jag älskar indisk mat och när jag visste att jag skulle få använda Bärta Helbit så var valet ganska enkelt… tandoori! Det är kryddigt, går att förbereda och blir så underbart gott. Till gjorde jag en sallad som blandar indiskt och svenskt, nämligen en krämig sallad med potatis och blomkål… som en svensk aloo gobi-sallad!

Vad är Bärta?

Bärta är en av mina absoluta favoritmärken. Deras produkter görs på hela, svenska, ekologiska ärtor som först groddas och sedan fermenteras. Bärta helbit är naturell så du kan skiva, hacka, mixa eller vad du nu gillar. Ja, och sedan smaksätta såklart. De har även bitar med smak av chili/lime, en umamiburgare och Alspånsrökt Bärta. Läs mer på deras hemsida.

Vad är tandoori?

Kort sagt är det kyckling med ben som får marinera i en kryddig yoghurt och sedan tillagas i en speciell ugn – tandoor. Samma tandoor du även gräddar naanbröd i. Tandoorikyckling kommer från Punjab-regionen i norra Indien och började bli riktigt populärt på 40-talet.

Vad är aloo gobi?

Aloo gobi är en indisk grönsaksrätt som består av potatis (aloo) och blomkål (gobi). Det är inte en gryta som många verkar vilja tro utan en torr grönsaksrätt med härligt kryddiga smaker. Vill du göra en klassisk aloo gobi har vi ett recept här.

Recept: Tandoori på Bärta

4 portioner

1 förpackning Bärta helbit
1,5 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 msk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk chilipulver eller starkt paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
1 lime, saften
2 msk rapsolja
ev. röd livsmedelsfärg för färg
salt
svartpeppar

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Bred ut marinaden över Bärta helbit och låt den helst marinera i minst 30 minuter, eller över natten. Överbliven marinad kan du servera till istället.
  3. Lägg marinerad Bärta på grillen och grilla så att den får ordentligt med färg på båda sidor.
  4. Skiva Bärta tandoori i skivor och servera tillsammans med en aloo gobi-sallad och gärna en hackad grönsallad.

Recept: Aloo gobi-sallad

4 portioner

500 g potatis
500 g blomkål, i buketter
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk riven färsk ingefära
2 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad
0,5 dl majonnäs, t ex äggfri
1-2 tsk chilipulver eller starkt paprikapulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk garam masala
0,5 tsk gurkmeja
1-2 tsk salt

  1. Koka potatisen mjuk i en kastrull. Gör även det samma med blomkålen (frysta blomkålsbuketter går också bra). Skölj i kallt vatten så att de svalnar av.
  2. Blanda ihop rödlök, vitlök, ingefära, yoghurt, majonnäs och kryddor i en skål.
  3. Blanda ihop potatis, blomkål och dressing i en skål. Toppa gärna med finhackad gräslök och servera.