Det här var en riktig barndomsfavorit för mig och en sann 80-talsklassiker. Du kan variera genom att fylla med t ex indisk kryddad färs, asiatisk färs eller någon annan favoritfärs. Brödet skivas upp vid servering och äts med en god sallad.

14 feb 2020

Receptet är från Mattias kokbok ”Det veganska köket – 1700 växtbaserade recept”, utsedd till ”Bästa veganska kokbok de senaste 25 åren” av Gourmand Awards. Kostar just nu 145 kr på Adlibris Bok-Rea. Länk här.

Använd mjölkfri ost eller hoppa över ost helt för en vegansk rätt.

4 portioner

1 formfranska
500 g sojafärs eller t ex kokta belugalinser
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk rapsolja
200 g champinjoner, skivade
1 burk krossade tomater à 400 ml
2 tsk oregano
1 tsk salt
svartpeppar
3 dl riven ost, mjölkfri

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Stek färs, finhackad gul lök och vitlök i lite olja tills allt börjar få färg.
3. Vänd ner champinjonerna och låt fräsa med tills de har släppt sin vätska och börjar få färg.
4. Häll på krossade tomater och krydda med oregano, salt och peppar.
5. Skär av toppen på formfranskan och gröp ur inkråmet. Smula sönder hälften av inkråmet och vänd ner i färsen.
6. Skeda ner färsfyllningen i brödet och lägg på överdelen. Strö över riven ost.
7. Gratinera det fyllda brödet i 20-30 minuter eller tills osten har fått fint med färg.