När en klassiker från en annan världsdel kommer hit uppstår det nästan alltid en fusion med vår egen matkultur. Som den här baozi-burgaren av Sebastian Schauermann!

10 jan 2019

Recept: Sebastian Schauermann Foto: Fabian Björnstjerna

Det ångade kinesiska brödet baozi – eller bao som det också kallas – är ett uråldrigt recept som finns i många varianter och som numera går att hitta i hela Asien. På sista tiden har det även på allvar hittat fram till västvärldens streetfood-scen. När en klassiker från en annan världsdel kommer hit uppstår det nästan alltid en fusion med vår egen matkultur. Och det här var ju en självklar kombo! Självklart kan du baka egna bröd, men det går fortare om du köper färdiga. De går att hitta frysta i asiatiska butiker eller i välsorterade mataffärer.

4 portioner

20 g torkad svamp, t ex shiitake
1 burk svarta bönor à 400 g (spara spadet)
1 msk vit miso
1 dl linsmjöl, rismjöl eller majsstärkelse
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk chiafrön
1 tsk malen spiskummin
1 krm malen sichuanpeppar
1 krm malen kryddnejlika
4 gula lökar, tunt skivade
1 dl majonnäs, äggfri
2 msk srirachasås
8 färdiga bao-bröd
valfri sallad
skivad tomat
salt
rapsolja att steka i

1. Mixa den torkade svampen i en matberedare så att det blir ett mjöl och häll över det i en bunke.
2. Tillsätt bönor, miso, linsmjöl, vitlök, chiafrön, spiskummin, sichuanpeppar och kryddnejlika. Mosa och rör runt allt med en gaffel tills smeten går ihop. Smaka av med salt och ställ smeten i kylen för att vila och svälla lite.
3. Under tiden smeten står i kylen karamelliserar du löken. Stek löken på medelvärme i en panna med olja tills den blir mjuk och har fått en fin gyllenbrun färg.
4. Blanda majonnäs och sriracha i en skål till en smarrig burgardressing.
5. Ta ut smeten och forma den till 8 små burgare (jag tycker att det är godast när de är lite mindre). Stek dem på medelhög värme i en panna med olja tills de är genomstekta, det tar ca 5 minuter..
6. Förbered bröden enligt förpackningen. 
7. Dela bröden och fyll med burgare, lök, dressing, sallad och skivad tomat.

I Sebastian Schauermanns kokbok ”Vegansk snabbmat – Streetfood för alla” (Norstedts) får vi ta del av snabb, smakrik mat från hela världen. Frukosträtter, middagar, sallader, såser och desserter. Du kommer garanterat att hitta ett par nya favoriter här.