Banjan borani – stekt aubergine (afghansk)

Aubergine är en populär grönsak i det afghanska köket, vilket jag såklart älskar. Här steks/friteras auberginen först mjuk, får puttra på i en enkel tomat- sås och kryddor för att sedan serveras med
en svalkande vitlöksyoghurt.

Recept: Banjan borani – stekt aubergine (afghansk)

4 portioner

2 auberginer
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili, skivad
2 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1⁄2 tsk chiliflingor
3 dl krossade tomater
salt

Vitlöksyoghurt
4 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
2 vitlöksklyftor, pressade
salt

1. Skala auberginerna och dela i fjärdedelar på längden.
2. Hetta upp ett generöst lager med olja i en stek- panna. Stek auberginen så att den får ordentligt med färg på alla sidor. Låt rinna av på en ren kökshandduk.
3. Hetta upp lite olja i en kastrull och fräs lök, vitlök och chili mjukt.
4. Rör ner kryddor och krossade tomater. Lägg auberginerna över. Låt puttra på under lock i 10 minuter.
5. Rör ihop yoghurt och vitlök i en skål. Smaka av med salt.
6. Sprid ut tomatsåsen med auberginen på ett fat. Ringla över vitlöksyoghurten och servera.