Banantårta med jordnötsfrosting

Saftiga bananbottnar, krämig jordnötsfrosting och knapriga jordnötter. Den här tårtan har samlat allt som är gott.

Banantårta med jordnötsfrosting, 12 bitar

Bananbottnar
6 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 dl ljust muscovadosocker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk kanel
0,5 tsk salt
3 bananer
3 dl mjölk, t ex soja-, mandel- eller havremjölk
150 g smör, t ex mjölkfritt smör

Jordnötsfrosting
3,5 dl krämigt jordnötssmör, 350 g
2 dl florsocker
2,5 dl vispgrädde, t ex västbaserad som Oatly, Alpro eller Willja
100 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt smör
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt

Dekoration
1 dl jordnötter, hackade

Bananbottnar
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och mjöla två springformar, 20 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull eller i mikron och låt svalna något.
3. Blanda ihop vetemjöl, strösocker, ljust muscovadosocker, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, kanel och salt i en bunke. Mosa bananerna och rör ner tillsammans med mjölken och det smälta smöret. Använd en visp så att du får en slät smet utan klumpar.
4. Fördela smeten i de förberedda springformarna och grädda i 175 grader i 40-50 minuter. Känn efter med en sticka, de ska vara helt torra i mitten. Ta ut och låt svalna.

Jordnötsfrosting
1. Vispa jordnötssmör, florsocker, smör, vaniljsocker och salt krämigt i en bunke. Använd en elvisp, det blir enklast. Vispa vispgrädden i en annan bunke och vänd sedan ner i jordnötssmeten med en slickepott.
2. Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat och bred ut en generös klick jordnötsfrosting över den. Lägg på nästa botten och täck sedan allt med ett lager av frosting. Om du vill kan du fylla en spritspåse med lite av frostingen och spritsa en dekorativ kant överst.
3. Pressa fast de hackade jordnötterna runt den nedre kanten på tårtan. Servera!

Lämna en kommentar