12 bitar
Banankaka
6 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 dl ljust muscovadosocker
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mald kanel
en nypa salt
3 bananer, i bitar
2 dl kokosmjölk
1 dl vatten
1 dl rapsolja
Kokoskolasås
1 burk kokosmjölk à 400 ml
1 dl rårörsocker
1 dl ljus sirap
en nypa flingsalt
Kolafrosting
150 g rumstempererat margarin, t ex mjölkfritt
7 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl kokoskolasås, se ovan
Fyllning
2 bananer, skivade
Dekoration
rostade kokoschips
Banankaka
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Olja och mjöla tre springformar, 20 cm i diameter.
3. Sikta ner vetemjöl, strösocker, muscovadosocker, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, kanel och salt i en skål.
4. Mixa ihop banan, kokosmjölk, vatten och rapsolja med en stavmixer. Det ska bli en slät smet.
5. Vispa ner banansmeten i mjölblandningen och vispa tills du har en slät smet utan klumpar.
6. Fördela smeten i formarna och grädda i 30 minuter eller tills de är torra i mitten. Testa med en sticka. Ta ut och låt svalna helt.
Kokoskolasås
1. Rör ihop samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp.
2. Låt såsen koka i 10-15 minuter eller tills den har börjat tjockna. Tänk på att den tjocknar ytterligare när den svalnar.
3. Häll över kolasåsen i en skål och låt svalna helt i rumstemperatur eller i kylskåpet.
Kolafrosting
1. Vispa margarin, florsocker och vaniljsocker fluffigt och krämigt med hjälp av en elvisp.
2. Avsluta med att vispa ner kolasåsen.
Lägga ihop tårtan
1. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat. Bred ut eller spritsa ett lager med frosting och strö över hälften av bananerna.
2. Lägg på nästa tårtbotten och upprepa.
3. Toppa med den sista tårtbottnen och sprid eller spritsa ut den sista frostingen. Ringla över resterande kolasås och strö ut de rostade kokoschipsen.